Zdravje
9672 ogledov

Agresivna gripa, tako dolgo bo še vztrajala

virus gripa Profimedia virus gripa
Navajeni smo, da je aprila konec s številnimi okužbami z gripo. Žal letos ni tako.

Zdravniki v sosednji Italiji opozarjajo, da še vedno zelo aktivno kroži virus gripe.

"Če bi v zadnjih letih v teh dneh veljalo, da je sezona gripe zaključena, bo letos trajala vsaj do konca aprila," je za italijansko tiskovno agencijo Anso povedal Massimo Andreoni, znanstveni direktor italijanskega društva za nalezljive in tropske bolezni (Simit).

Meni, da je potrebno spremljati situacijo, da bi ugotovili, ali imamo opravka z izjemno situacijo ali bo postalo to stalnica tudi v naslednjih letih. Letošnja sezona gripe je v Italiji po podatkih Istituta Superiore di Sanità (ISS) zaznamovala največje število okužb v zadnjih 23 letih.

"Začelo se je zgodaj, v 42. tednu in ne v običajnem 48. tednu," pojasnjuje Claudio Cricelli, predsednik italijanskega združenja splošne medicine (Simg). Dodaja, da je nato dosegla visok in trajen vrh ter ostala precej pogosta celo sezono. Zdaj tudi v Italiji opažajo počasen upad, vendar je obolelih še vedno veliko. Napovedujejo, da bo gripa vztrajala vsaj do konca aprila. 

Zaznali rahel upad

Kroženju virusov redno sledijo tudi v Sloveniji, kjer Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) tedensko objavlja aktualne podatke. 

"Kroženje virusov gripe v Sloveniji ostaja splošno razširjeno, a smo v tednu 13/2023 ponovno zaznali rahel upad. Število obiskov in posvetov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi akutnih okužb dihal (AOD) se je nekoliko znižalo v vseh starostnih skupinah, število obiskov zaradi gripi podobne bolezni (GPB) pa je nekaj višje v starostnih skupinah do 7 let, v starejših skupinah pa se je znižalo," opisujejo na NIJZ.

Skupni delež laboratorijsko potrjenih primerov gripe je bil v tednu 13/2023 5,4 odstotka, kar je manj kot v preteklem tednu (6,8 odstotka). Še naprej prevladuje delež influence tipa B, ki je 78-odstoten. Med influenco tipa A je nekaj več podtipa A(H1N1)pdm09 (60 odstotkov), podtipa A(H3N2) je 40 odstotkov.

Priliv vzorcev bolnikov z AOD in GPB v laboratorije je bil v tednu 13/2023 malenkost manjši kot v preteklem tednu. V vzorcih iz primarnega zdravstva (mreža za spremljanje GPB in AOD) je bilo na influenco pozitivnih 19 odstotkov testiranih vzorcev (pretekli teden 20,4 odstotkov). Dokazali so izključno virus influence B.

V vzorcih odvzetih pretežno v bolnišnicah je bil virus influence dokazan v petih odstotkih testiranih vzorcev (pretekli teden 6,3 odstotka). Tudi v vzorcih odvzetih pretežno v bolnišnicah, je delež influence B (76 odstotkov) presegal delež influence A (24 odstotkov).

V sezoni 2022/23 (od 3. 10. 2022 do 26. 3. 2023) smo v Sloveniji laboratorijsko potrdili 3854 primerov influence tipa A in 860 primerov influence tipa B.

NIJZ

Sodeč po objavi Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so v lanski sezoni 2021/22 (4. 10. 2021-1. 5. 2022) laboratorijsko potrdili 1.077 primerov influence tipa A. Influence tipa B niso dokazali.

V tednu 13/2023 je delež vzorcev, v katerih so dokazali RSV ostal nizek, to je odstotek testiranih vzorcev, delež vzorcev v katerih so dokazali humane metapnevmoviruse je bil še vedno razmeroma visok (osem odstotkov).

Izmed drugih virusnih povzročiteljev AOD so pri bolnikih največkrat dokazali rinoviruse. Njihov delež med testiranimi vzorci je bil podoben kot pretekli teden (20 odstotkov). 

V evropski regiji je gripa še vedno vsesplošno razširjena. Po poročilih ECDC je v tednu 12/2023 podatke prispevalo 37 držav: 8 držav je incidenco GPB ocenilo pod pražno vrednostjo, 14 kot nizko in 15 kot srednjo visoko. Večina držav (20) še vedno poroča o vsesplošni geografski razširjenosti pojavljanja gripe (med njimi Hrvaška in Madžarska), 5 o regionalnem pojavljanju, 8 držav poroča o lokalnem ali o sporadičnem pojavljanju, 4 države kroženja virusov influence v tednu 12 niso zaznale.

NIJZ

kokoši PTIČJA GRIPA Gorenjska Preklic zaščitnih ukrepov v boju proti ptičji gripi
Komentarjev 9
  • Boschtjan Zupanchich 07:55 09.april 2023.

    Mene je sicer napadla že v Marcu , ampak, da bi pa takšnole reklamo delal za farmacijsko Bando pa na srečo Nisem toliko zloben !!! ! !!!

  • darefoks 20:30 08.april 2023.

    gonte se nekam z temi strupi, nikoli

  • Avatar NickMason
    NickMason 18:49 08.april 2023.

    Spet reklama na cepljenje