Zdravje
196 ogledov

Aids je postal kronična bolezen

Zivljenje 11.11.13, tableta, zdravljenje, zdravje, foto: Shutterstock Shutterstock
Slovenski farmacevt začel proizvajati generično zdravilo.

Okužba z virusom hiv, ki je še pred desetletjem pomenila smrtno obsodbo, je danes obvladljiva kronična nalezljiva bolezen. Učinkovito zdravljenje se je uveljavilo v drugi polovici devetdesetih let. "Samo zdravljenje je dandanes preprosto in učinkovito. Za marsikoga pomeni le eno tableto na dan," pravi Mitja Ćosić, strokovni sodelavec Legebitre na področju hiva.

Zdravila prekinejo razmnoževanje virusa, zato hiv pozitivna oseba ne zboli za aidsom. "A pogoj za to je seveda, da se oseba pravočasno testira in prične z zdravljenjem. Prej ko je okužba odkrita, manj zdravstvenih težav bo oseba imela," poudarja Ćosić.

Okužba se razvije v aids

Pri tistih, ki se ne testirajo in torej okužbe ne zaznajo, se ta po več letih razvije v aids. "Čeprav je z aidsom povezane bolezni možno pozdraviti, je bolezen huda in lahko pusti posledice. Osebno sicer poznam precej oseb, ki so imeli aids, pa so danes čisto v redu. A vseeno se je bolje redno testirati in hitro pričeti z zdravljenjem – v tem primeru lahko hiv pozitivne osebe pričakujejo, da bodo dočakale običajno pričakovano življenjsko dobo."

Inženir v laboratoriju virus Zdravje Številne okužbe še neodkrite

Zdravljeni okužbe na partnerja ne prenesejo

Zdravljenje s protiretrovirusnimi zdravili prekine razmnoževanje virusa in zniža koncentracijo virusa v krvi pod mejo laboratorijske zaznave – pravimo, da ima oseba nezaznavno virusno breme. Načeloma velja, da osebe z nezaznavnim virusnim bremenom okužbe ne morejo prenesti na svoje partnerje. Temu pritrjujejo vodilni svetovni strokovnjaki za hiv, nedavno pa je to potrdil tudi ameriški Center za nadzor bolezni (CDC).

V nevladnih organizacijah si prizadevajo za možnost za uvedbo terapije PrEP kot dela kombinirane preventive. Gre za protivirusno zdravilo, ki preprečuje okužbo z virusom hiv zaradi spolne aktivnosti. Na tržišču se je kot tako najbolj uveljavilo zdravilo Truvada, ki ga svetu uporablja že vsaj deset milijonov ljudi. Pri nas je Truvada v preventivne namene še vedno samoplačniška in precej draga.

Truvada, zdravilo za hiv Zakaj?! Slovenija Truvada: Preventivno zdravilo, s katerim bi lahko ustavili epidemijo, vendar ga ne predpisujejo

Cenejše generično zdravilo slovenskega farmacevta

Cenejšo generično različico od letos proizvaja tudi domače farmacevtsko podjetje, generik kot cenejšo alternativo zdravniki že predpisujejo za zdravljenje oseb s hivom. Mesečna preventiva z genetrokom stane okoli 180 evrov. "Upamo, da bo nižja cena spodbudila tudi zavarovalnico, da bo razmislila o uvedbi PrEP-a v okviru zdravstvenega zavarovanja," pravi Ćosić. Poleg Truvade in generika je na voljo tudi nova, izboljšana verzija tega zdravila z nekoliko drugačnimi učinkovinami.

V Legebitri pa so zaskrbljeni, ker vse pogosteje dobivajo informacije, da ljudje Truvado, ki jo dobijo po najrazličnejših kanalih, jemljejo kar na lastno pest in brez zdravniškega nadzora. "To se ne bi smelo dogajati. Tudi zato je potrebno situacijo glede PrEPa čim prej urediti, preden pride do neželenih posledic. Ljudje PrEP potrebujejo, a ga res ne bi smeli jemati mimo zdravnika," opozarja Ćosić.

Še vedno velika stigma in diskriminacija

Okužbo s hiv pa še vedno spremljata stigma in diskriminacija, zaradi katerih izgubljamo priložnosti za uspešno zdravljenje, saj se ljudje bojijo testirati, obenem pa imata tudi izjemno negativne socialne in psihološke posledice na življenja oseb, ki živijo s tem virusom.

Čakalnica Diskriminacija Zdravje Diskriminacija v zdravstvu: nekorektno in ponižujoče z obolelimi s hiv 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.