Zdravje > Aktualno
5018 ogledov

23-letnik umrl zaradi neustreznega ravnanja zdravnikov

klinični Saša Despot
Zdravniško pomoč v UKC Ljubljana dobil prepozno.

Ljubljansko okrožno sodišče je v vmesni sodbi odločilo, da sta zdravnika Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pri intubaciji 23-letnika storila strokovno napako. Zaradi neustreznega ravnanja je 23-letnik umrl. Če bo sodba postala pravnomočna, bo sodišče odločalo o višini odškodnine, poročajo mediji.

Po operaciji dobil pljučnico

Umrlega 23-letnika so sredi decembra 2011 hospitalizirali v UKC Ljubljana zaradi odstranitve nedelujoče ledvice. Po operaciji je dobil pljučnico, zato so ga premestili na enoto intenzivne terapije infekcijske klinike, kjer so ga morali zaradi težav z dihanjem intubirati. Težave z dihanjem so se ponovile 21. decembra, ko so ga morali ponovno intubirati.

Za intubacijo se je odločil zdravnik Primož Kerner. Pomagal mu je sodelavec iz infekcijske klinike Matjaž Jereb, ki je opravil perkutano traheotomijo. Dolgotrajno vzpostavljanje dihalne poti je povzročilo srčni zastoj, 23-letnik pa je ostal v vegetativnem stanju. Umrl je 1. aprila 2012 v celjski bolnišnici.

Prepozna pomoč

Okrožna sodnica Doris Jarc je odločila, da je 23-letnik zdravniško pomoč dobil prepozno. Zdravnik Kerner bi moral po mnenju sodišča takoj, ko pri bolniku zaradi edema ni mogel opraviti klasične intubacije, poklicati otorinolaringologa ali torakalnega kirurga, ki sta usposobljena za tovrstne posege, vendar je to storil prepozno. Zato je Kerner po mnenju sodišča storil zdravniško strokovno napako.

Sodišče je odločilo, da 23-letnik ne bi utrpel sekundarnega srčnega zastoja in posledično okvare možganov, ki so povzročili vegetativno stanje in kasneje smrt, če bi zdravnika poklicala ustreznega strokovnjaka.

Starša umrlega za duševne posledice, ki jih trpita po smrti sina, zahtevata 60.000 evrov. O višini odškodnine bo sodišče začelo odločati šele po pravnomočnosti vmesne sodbe.

V kliničnem centru po poročanju medijev sodbe do pravnomočnosti ne morejo komentirati. UKC Ljubljana se lahko na vmesno sodbo pritoži, vendar ni znano, ali bodo to storili.

Starša 23-letnika sta odškodninsko tožbo vložila konec leta 2014. Že pred tem sta podala prijavo na zdravniško zbornico in kazensko ovadbo, ki jo je tožilstvo zavrglo.

 

Komentarjev 8
 • borut08 13:46 09.januar 2019.

  Zdravniska zbornica sciti zdravnike,tozilstvo oz.drzava pa pac ne deluje za malega cloveka in moras biti zelo vztrajen in odpreti veliko vrat,da kaj dosezes,ce pa grdo pogledas kaksnega lopova prisesanga na drzavne jasli te pa hitro drzava kaznuje in unici.

 • Avatar darklord
  darklord 13:26 09.januar 2019.

  kaj pa : zob za zob; za napako pac placas...

 • Avatar Darko Capek
  Darko Capek 11:55 09.januar 2019.

  prokleti bogovi v belem in naše nespobno sodstvo