Zdravje > Aktualno
78 ogledov

Ali veste, kdaj je čas za alarm?

sprehod Shutterstock
Hipertenzijo ima skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu, skoraj polovica pa se jih tega ne zaveda. Zato si moramo vzeti čas in redno meriti krvni tlak.
Skoraj vsak četrti odrasel človek na svetu, skupno skoraj 1,8 milijarde ljudi, živi s hipertenzijo. Skoraj polovica se jih tega ne zaveda. Med tistimi, ki se zavedajo, jih polovica ne stori ničesar, da bi nadzorovali svoj krvni tlak s spremembo življenjskega stila ali z zdravili. To pomeni, da je 75 odstotkov svetovnih bolnikov s hipertenzijo izpostavljenih povečanemu tveganju, da zbolijo za srčnimi obolenji, možgansko kapjo, ledvičnim obolenjem in doživijo nenadno smrt. Tako opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob današnjem Svetovnem dnevu hipertenzije. Med leti 2013 -2018 je tema "Poznaj svoje številke - Spoznaj svoj krvni tlak!".
 
 

Vodilni vzrok smrti

"Zvišan krvni tlak je eden najpomembnejših dejavnikov tveganja za obolevnost za kronične nenalezljive bolezni. Sem sodijo predvsem bolezni srca in ožilja s pojavnostjo srčnega infarkta, možganske kapi, povišan krvni tlak pa vpliva tudi na obolevnost ledvic," opisujejo na NIJZ. Kronične nenalezljive bolezni so namreč v Sloveniji in v svetu vodilni vzrok smrti in prezgodnje umrljivosti.  Tveganje za razvoj zapletov bolezni je še večje, v kolikor so prisotni tudi ostali srčno-žilni dejavniki tveganja, kot je na primer sladkorna bolezen tipa 2. Zvišan krvni tlak je velik problem tudi v Sloveniji, saj ga ima vsak tretji prebivalec Slovenije.

Pravijo, da med dejavnike tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka sodijo prekomerno uživanje soli, nezadostno uživanje zelenjave in sadja, čezmerno uživanje alkohola, prekomerna telesna masa in debelost ter nezadostna telesna dejavnost, "ki pa so med prebivalci Slovenije še izrazito prisotni." Z zmanjšanjem nezdravega življenjskega sloga, zmanjšujemo tudi biološke dejavnike tveganja za srčno-žilne bolezni, na primer zvišan krvni holesterol, zvišan krvni tlak, krvni sladkor, debelost in hkrati lahko istočasno vplivamo tudi na zmanjšanje pojavnosti in umrljivosti zaradi drugih kroničnih bolezni kot so sladkorna bolezen, rak, kronična obstruktivna pljučna bolezen, osteoporoza, depresija.

"Dejavniki tveganja nezdravega življenjskega sloga in biološki dejavniki tveganja so namreč skupni za vse kronične bolezni. Zato so pomembni programi zdravstvene vzgoje, ki spodbujajo posameznike ali skupine prebivalcev, da bi začeli aktivno skrbeti za svoje zdravje, pridobili potrebna znanja in veščine ter izoblikovali pozitivna stališča in vedenjske vzorce za zdrav življenjski slog," dodajajo.

Kdaj je čas za alarm

Sodelujte v akciji Svetovnega dneva hipertenzije. Na strani www.hipertenzija.org boste našli obrazec, kjer lahko vnesete vrednosti svojega tlaka in pulza. “Od 18. Do 22 maja bomo zbirali vaše meritve krvnega tlaka, ki jih bomo nato analizirali ter ocenili. Poročilo o vsaki državi bo nato poslano Svetovni ligi za hipertenzijo,” pojasnjujejo v Združenju za hipertenzijo.   

Sicer pa Svetovna liga za hipertenzijo priporoča, da si vsakdo izmeri krvni tlak vsaj enkrat na leto. “Če je vaš krvni tlak pod 120/80 mmHg, kar pomeni, da je sistolični krvni tlak nižji od 120 mmHg in diastolični krvni tlak nižji od 80 mmHg, imate normalen krvni tlak. Čestitke, vzdržujte naprej tak krvni tlak in si od sedaj krvni tlak merite vsako leto,” pravijo v Združenju. “Če je vaš tlak nižji od 140/90 mmHg in višji od 120/80 mmHg, obstaja tveganje, da se bo razvila hipertenzija,” opozarjajo. Zato v tem primeru svetujejo nekaj korakov za izboljšanje življenjskega sloga “Opustite kajenje, znižajte telesno težo na zdrav nivo, postanite bolj telesno aktivni, izboljšajte prehranjevalne navade, uživajte več zelenjave in sadja, omejite sol in maščobe v prehrani, obiščite osebnega zdravnika, da vam bo kontroliral krvni tlak vsako leto.”

Znak za alarm pa je, če je vaš krvni tlak nad 140/90 mmHg. V tem primeru Svetujejo obisk pri zdravniku, da bo ugotovil ali imate hipertenzijo in če potrebujete zdravljenje, da bi preprečili nastanek možganske kapi ali srčnega obolenja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.