Zdravje > Aktualno
2192 ogledov

Že desetletja vedo, da je ta otroški puder nevaren, pa to pred starši skrivajo

Profimedia
Ob njem so zrasli številni otroci, uporabljajo pa ga tudi odrasli. Ameriška vladna agenicija ukrepala po 50. letih.

Na podlagi vse večjega števila tožb, ki trdijo, da otroški prašek Johnsona in Johnsonovega otroškega praška povzroča raka, ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) načrtuje oceno možnih tveganj zaradi kontaminacije z azbestom v otroških pudrih in kozmetiki. 

Znanstveniki iz Bostona so pred leti dokazali, da stalna uporaba pudra v prahu za tretjino poveča tveganje za raka na jajčnikih. Delci tega smukca - drobnozrnatega minerala, ahko pridejo v notranjost ženskega telesa, kar povzroča vnetje in omogoča razmnoževanje rakavih celic. Po drugi strani so nekaterih njihovi kolegi temu oporekali in opozarjali, da ni dovolj zanesljivih dokazov za to.

Najbolj je bila in je še na udaru korporacija Johnson in Johnson (J&J) proizvajalec najbolj prodajanega otroškega pudra, ob katerem so zrasli številni otroci, uporabljajo pa ga tudi odrasli.

Po nekaterih podatkih ga za intimno nego redno uporablja približno 40 odstotkov Američank. Njegova uporaba v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, je nasploh zelo razširjena. Smukec vsrka vlago in daje občutek gladkosti.

Nazadnje, oktobra lani, je ta ameriški farmacevtski gigant z ameriškega trga odpoklical 33.000 primerkov pudra za dojenčke, potem ko so v enem izmed njih, kupljenem na internetu, odkrili prisotnost sledi azbesta v njegovi najpogostejši obliki krizotil.

Na podlagi tega in vse večjega števila tožb, ki trdijo, da otroški prašek Johnsona in Johnsonovega otroškega praška povzroča raka, ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) zdaj načrtuje oceno možnih tveganj zaradi azbestne kontaminacije praškov in kozmetike, navaja Reuters. "Gre za prvi ukrep ameriškega čuvaja zdravja glede azbesta po petdesetih letih," poroča tiskovna agencija.

Sodba Zdravje Multinacionalka mora umirajoči ženski izplačati 417 milijonov dolarjev

Napovedani ukrepi, po katerih bodo na drugačne način in bolj poglobjeno testirali omenjene izdelke, je posledica zahtev nekaterih ameriških zakonodajalcev in zagovornikov potrošnikov po strožjih varnostnih predpisih predvsem po tem, ko je FDA v eni od pudrov korporacije našla sledi azbesta, ki je dokazano rakotvoren.

Kot navaja Reuters, FDA od proizvajalcev kozmetičnih izdelkov in pudrov ni nikoli zahtevala odgovorov o morebitni prisotnosti te rakotvorne snovi. J&J sicer ves čas zagovarja varnost svojih izdelkov. Dejali so, da so v laboratoriju sami pregledali in testirali isto embalažo, ki jo je pred tem pregledala FDA in v njej niso našli azbesta.

FDA je na zaslišanje, ki se je začelo včeraj, povabila številne strokovnjake, od predstavnikov industrije, zdravstva, do strokovnjakov za testiranja. Kdaj bo padla odločitev, še ni znano, pred tem so sporočili, da so pri dosedanjih metodah testiranja in ocenah tveganja ugotovili nekatere pomanjkljivosti. 

Kako se je začelo...

Zadnja (metaanaliza iz leta 2018), objavljena na temo možne povezave med uporabo pudra (talcum) in nastankom raka na jajčnikih kaže, da so z redno uporabe možne rakotvorne posledice. Ženske so puder nanašale tudi na higienske vložke in diafragme.

Odvetnik ene od tožnice je na primer dejal, da raziskave, ki povezujejo smukec z nevarnostjo raka potekajo že od 70. let prejšnjega stoletja, podjetje pa se jih je zavedalo, vendar kljub temu agresivno tržilo proizvode ranljivim kategorijam kot so debele ženske in temnopolte ženske.

V pudru je azbest

Sledil je udarni prispevek Reutersa s katerim so dokazali,  da je ameriški farmacevtski gigant Johnson & Johnson že desetletja vedel, da puder vsebuje azbest. Reutersova analiza dokumentov je pokazala, da se je  podjetje tega zavedalo že od leta 1971. "Zgodba Reutersa je absurdna teorija zarote, " so odgovorili odvetniki korporacije. 

Reuters je preučeval notranje dokumente in pričevanja ter poročila s sojenj, ob tem so ugotovili, da so bili vodstveni delavci, menedžerji, znanstveniki, zdravniki ter pravniki zaradi tega zaskrbljeni, vendar je vse ostalo v tajnosti.

Reuters je poročal, da najnovejši testi za azbest J&J sicer niso odrkrili te snovi, čeprav so testiranja potekala po izboljšanih metodah, vendar  so vedno obstajale "meje, ki omogočajo odkrivanje kontaminiranih sledi". Tako je bil po njihovem  resnično preizkušen le "majhen delček" teh izdelkov. 

Tudi študije FDA v 70. letih prejšnjega stoletja azbesta v teh izdelkih ne odkrivajo, vendar je Reuters ob tem poudaril, da ti testi niso uporabili "najbolj občutljivih metod odkrivanja."

Delci, ki prodrejo v organe

Eno najpomembnejših priporočil strokovne skupine, ki sedaj zahteva spremembe je, da so mineralni delci, ki jih najdemo v izdelkih iz talka - smukca dovolj majhni, da prodrejo v organe. "In čeprav jih industija ne označuje za azbest, jih je treba šteti kot potencialno škodljive," povzema Reuters. 

Po besedah Christopherja Weisa, ki je sicer višji svetovalec na Nacionalnem inštitutu za okoljske zdravstvene vede, raziskave kažejo, da običajne metode testiranja niso odkrile celotne palete nevarnih vlaken (serpentini, zvita, dolga vlakna – v to skupino sodi krizotil ali beli azbest), čeprav je znano, da ti majhni delc sprožijo" razvoj raka in drugih bolezni. Kot je dejal na zaslišanju FDA, je to zanj, ki je toksiolog, povsem nesprejemljivo. 

Sicer so nekateri od sodelujočih agencijo FDA pozvali, naj uvede strožje metode testiranja, od proizvajalcev pa zahteva, da na izdelke iz smukca dodajo opozorilno nalepko, da se bodo potrošniki zavedali, da je v njih azbest.

NIJZ: Mnogo pozneje, ko je že bil v uporabi, je bil azbest  razvrščen v prvo skupino rakotvornih snovi (po dveh najpomembnejših svetovnih klasifikacijah - IARC in USEPA), tako da je dolgoletna uporaba azbesta in hude posledice, ki jih povzroča zdravju ljudi, lahko zelo zgovoren primer, da moramo pri vseh novih snoveh in tehnologijah upoštevati  "previdnostno načelo«.

Linda Katz, direktorica urada za kozmetiko in barve pri  FDA, je dejala, da bodo vladni strokovnjaki FDA in drugih agencij nadaljevali s preučevanjem teh vprašanj, v prohodnosti  pa nameravajo objaviti belo knjigo ukrepov. 

dezurni@zurnal24

 

 

Komentarjev 2
  • Avatar TruthWillPrevail
    TruthWillPrevail 20:31 05.februar 2020.

    Oh ja, to je le vrh od vrha ledene gore. Še mnogo mnogo drugih stvari tudi.

  • barsoba 17:07 05.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks