Zdravje > Aktualno
519 ogledov

Multinacionalka mora umirajoči ženski izplačati 417 milijonov dolarjev

Sodišče v Los Angelesu je odločilo, da mora podjetje Johnson in Johnson ženski, ki umira za rakom na jajčnikih, plačati kar 417 milijonov dolarjev odškodnine.

Eva Echeverria za svojo bolezen krivi podjetje, saj po njenem ni ustrezno opozarjajo na tveganja za nastanek raka, ki naj bi ga povzročal njihov otroški puder. Puder z vsebnostjo smukca, ki naj bi po nekaterih raziskavah povzročal raka, je dolga leta uporabljala za intimno nego.

Kot je povedal odvetnik, njegova klientka upa, da bo razsodba vplivala tudi na to, da bo podjetje Johnson in Johnson svoje izdelke opremilo z ustreznimi opozorili.

otroški puder | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Sicer ni prvič, da je morala multinacionalka odplačati odškodnino, obstaja namreč še niz podobnih primerov po ZDA, ki še čakajo na končno razsodbo. 

Maja je na primer sodišče v St. Louisu v Missouriju odločilo, da mora mutinacionalka izplačati 110,5 milijona dolarjev ženski, ki so ji leta 2012 diagnosticirali raka jajčnikov.

Po treh podobnih sojenjih, ki so se na istem sodišču odvijala lani, je podjetje skupaj izplačalo še 307,6 milijona dolarjev odškodnine. Sicer jih v čaka še več kot tisoč podobnih obtožb.

Rak jajčnikov je odgovoren za okoli pet odstotkov vseh smrti zaradi raka med ženskami. Pogosto imenujemo tihi morilec, saj so simptomi vidni že v poznejši fazi. 

Približno 40 odstotkov Američank za intimno nego redno uporablja otroški puder z vsebnostjo smukca, ki je naraven, drobnozrnat mineral. Njegova uporaba v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno nego, je nasploh zelo razširjena. Smukec vsrka vlago in daje občutek gladkosti.

Znanstveniki iz Bostona so pred leti dokazali, da je stalna uporaba smukca za tretjino poveča tveganje za raka na jajčnikih. Delci tega minerala lahko pridejo v notranjost ženskega telesa, kar povzroča vnetje in omogoča razmnoževanje rakavih celic. Po drugi strani nekateri znanstvniki opozarjajo, da ni dovolj zanesljivih dokazov za to, na kar se sklicuje tudi podjetje, ki je že napovedalo pritožbo. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.