Zdravje > Aktualno
12878 ogledov

Anasteziolog iz UKC Ljubljana o napravi, ki rešuje življenja

UKC LJ

Zaradi drastičnega širjenja okužb s koronavirusom bo po svetu najverjetneje začelo primanjkovati respiraratorjev, naprav s katerimi tistim najhuje obolelim predihavajo zaradi pljučnice hudo poškodovana pljuča 

Pred desetimi dnevi je takrat še bodoči zdravstveni minister Tomaž Gantar primer dejal, da se moramo prebivalci Slovenije strogo držati pravil, da zdravniki ne bodo pred odločitvijo, koga priklopiti na napravo in koga ne. Takrat je Gantar povedal, da ima slovenski zdravstveni sistem na voljo 168 ventilatorjev, od tega jih je za potrebe zdravljenja bolnikov z boleznijo Covid-19 prostih le 20 ali 30.

Kako ta medicinski ventilator/respirator deluje in kakšne so prednosti, pa pojasnjuje anasteziolog in specialist intenzivne medicine doc. dr. Tomislav Mirkovič na UKC Ljubljana. 

  • "Intubacija pomeni vstavljanje umetne cevke v sapnik, kar pomeni, da pacienta uvedemo na umetna pljuča ali ventilator," pojasni specialist, ki vstavljanje naprave, kar seveda zahteva veliko znanja, ponazori na lutki.

Poglejte si posnetek, ki so ga pripravili v Službi za odnose z javnostmi v UKC Ljubljana. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.