Zdravje > Aktualno
10867 ogledov

Anonimka zaposlenih: Postelje ostale prazne, starostnike prepustili usodi

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
Očitek iz anonimke oziroma, kako je na ljubljanski infekcijski kliniki v času razmaha okužb v domovih starejših občanov ostalo 44 praznih postelj.

Informacije in očitki o domnevno spornem ravnanju s starostniki v času covida se nadaljujejo. Zdaj je na uredništva medijskih hiš prispelo anonimno pismo zaposlenih iz UKC Ljubljana o tem, kako so na ljubljanski infekcijski kliniki v času stopnjevanja okužb v domovih starejših občanov (DSO) zaprli dva oddelka. "Eden od razlogov je vsekakor ta, da se je vodstvo ljubljanske Infekcijske klinike odločilo, da starostnike prepustimo njihovi usodi," so zapisali.

Po njihovem je na tej kliniki ostalo kar 44 neizkoriščenih postelj, osebje pa je ostajalo doma. "Neizkoriščeno je bilo tudi vrhunsko usposobljeno osebje, oboleli starostniki po DSO-jih pa so ob neustrezni obravnavi večinoma pomrli," še piše v očitkih iz anonimnega vira.

V pismu so se odzvali tudi pojasnila stroke, zdravnikov iz UKC, na njihove navedbe, da v bolnišnico sodijo le posamezniki z boleznijo, ki jo je načeloma možno zdraviti, preprečiti napredovanje ali smrt.

Zdravniki v pismu: "Odkloni se lahko na primer sprejem na oddelek za intenzivno zdravljenje, umetno predihavanje, oživljanje in drugo. Enake zdravstvene presoje so vsakodnevno deležni tudi bolniki, ki jih zdravimo v bolnišnicah. V nasprotnem primeru se ob koncu življenja ne bi mogli izogniti zdravljenju, ki ni v korist bolniku, ampak samo podaljšuje proces umiranja."

V anonimki odgovarjajo, da gre za čisto "sprenevedanje oz. zavajanje in laganje." Razen, če po novem starostnikov iz DSO-jev zaradi stresa ob spremembi okolja ne bomo več zdravili v bolnišnicah in jih bomo pustili umreti v miru v svojem okolju?! ...Ironija pa je, da na Infekcijski kliniki sicer maksimalno skrbimo tudi za zelo stare in neperspektivne bolnike. Pred obdobjem covida-19 se je vedno izpeljala celotna diagnostika s ciljem maksimalne pomoči pacientu. Takšni bolniki so zaradi prostorske stiske večkrat ležali tudi na hodniku, s podporno terapijo in jih nikoli nismo odslovili," pojasnjujejo ob tem.

Odgovor UKC Ljubljana

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Iz vodstva UKC Ljubljana so nam sporočili, da na takšna aninimna pisma ne odgovarjajo, na navedbe, da so bili oskrbovanci DSO v primerjavi z ostalimi prebivalci Slovenije zapostavljeni, pa da so se odzvali že v zgoraj omenjenem pismu, pod katerega so se sicer podpisali Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, Strokovni svet zdravstvene nege Univerzitetnega kliničnega centra, Ljubljana Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana,Slovensko združenje za intenzivno medicino in mnogi drugi slovenski strokovnjaki. Njihov odziv smo na našem portalu prav tako objavili v celoti. 

Covid-19, UKC Ljubljana COVID-19 V SLO Zdravje Zdravniki: "Žal smo prišli do točke..." Alojz Ihan Slovenija Zdravje Oster odziv: Česa takšnega ne bi naredil noben zdravnik



 

 

 

Komentarjev 10
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 17:04 11.junij 2020.

    Vse tole je tisto,akr vseskozi govorim;"Ranocelniki so guncal afne po praznih bolnicah in si nadel trpeče sence na ksiht,kako so obremnjeni in ogroženi.Cilj tega pa je bil čim več ojrotov iztržit za nedelo in guncanje afen!"Na koncu se jim pa ...prikaži več vlada,ki nima pojma zahvali z preletom ameriške odpadne eskadrilje,ki tut za pretopitev ni več,kaj šele za kakšne boje,saj so od 1945 trumpovci vse vojne spušili!

  • fiston 16:24 11.junij 2020.

    Ni problem, če so postelje ostale prazne. Pač onega ki ne zboli, ga ne moreš dati ravno v bolnico. Je pa problem, ko niso pri prvi okužbi, onih ki so še dovolj pri zdravju preselili v karanteno v kak prazen ...prikaži več hotel za 14 dni, tako kot so one, ki so se vrnili iz tujine. Pa ono zdravstveno osebje malo zaposlili, ki je doma čakalo. Recimo, da bi razdelili zdravila, pa kaj pomagali... To so podobni, ki so prileteli na balkon, ko je spodaj Pahor tulil. Ti so tudi najbolj nevarni za prenašanje okužb.

  • matermila 15:36 11.junij 2020.

    Anonimko lahko napiše vsak,ki ima dve minuti časa.Naj se podpišejo z imeni in priimki,potem bom verjel.