Zdravje > Aktualno
6786 ogledov

Oster odziv: Česa takšnega ne bi naredil noben zdravnik

Alojz Ihan Profimedia
"V javnosti je nastal izjemno škodljiv vtis, da zdravniki v petih minutah zanemarimo vso svojo stroko in etiko, samo če nam minister pomaha z nekim listom," je bil oster Alojz Ihan.

Zdravniki se še naprej odzivajo na očitke zaradi ravnanja v času epidemije, predvsem zaradi informacij, ki so se pojavile v javnosti, da so v domovih za starejše (DSO) vnaprej pripravljali sezname, kateri oskrbovanec domov za starejše bo deležen bolnišnične oskrbe in kateri ne, če zboli za covidom-19.

"Žal smo prišli do točke, ko podatki, predstavljeni v javnosti, izkrivljajo postopke obravnave, pomanjkanje vedenja pa lahko dolgoročno ustavi proces načrtovanja zdravljenja," so v včerajšnjem javnem pismu poudarili podpisniki; strokovni sveti in vodstvo UKC-ja ter združenja za intenzivno in urgentno medicino.

Po njihovem so bile odločitve o napotitvah v bolnišnice pretehtane in sprejete v luči največje koristi za oskrbovance, trditve, da so bili oskrbovanci DSO-jev v primerjavi z drugimi prebivalci Slovenije zapostavljeni pa" neresnične in zlonamerne."

Danes so na to temo spregovorili še predstavniki nekaterih drugih zdravniških organizacij, v Slovenskem zdravniškem društvu in Slovenski medicinski akademiji in bili ob tem podobnega mnenja. 

Šlo za povzetek bolezni

"Šlo je za popis zdravstvenega stanja prebivalcev v domovih. Ko sem jih pregledoval, nisem našel ničesar, kar bi bilo v nasprotju s strokovnimi in etičnimi standardi," je na novinarski konferenci poudaril Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš.

Poredoš: "Posamezniki z boleznijo, ki jo je načeloma možno zdraviti, preprečiti napredovanje ali smrt, sodijo v bolnišnico. Okužba sama po sebi pa še ni indikacija za sprejem v bolnišnico."

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Po besedah diirektorja Klinike Golnik Aleša Rozmana, je na vložnem listu konzilij zdravnikov pripravil povzetek bolnikovih bolezni in mnenje, kakšna obravnava bi bila za takega oskrbovanca najprimernejša v primeru okužbe z novim koronavirusom glede na spremljajoče bolezni in glede na to, kako verjetno je, da je bolnik v zadnjem obdobju življenja glede na njegove paliativne bolezni. "Na tem listu piše mnenje konzilija, ne piše direktiva ali ukaz konzilija," je poudaril.

Rozman je komentiral podatek, da je 80 odstotkov umrlih s covidom-19 je prihajalo iz domov za starejše. Po njegovem to sicer drži, vendar niso vsi tam umrli. Iz domov so v bolnišnico pripeljali 54 bolnikov, od teh jih je umrlo 31, kar pomeni 57-odstotno smrtnost. V domovih je umrlo 20 odstotkov oziroma 55 bolnikov, 80 odstotkov bolnikov je ozdravelo.

Kaj takšnega ne bi naredil noben zdravnik

Še posebej ostro se je odzval imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan. "V javnosti je nastal izjemno škodljiv vtis, da zdravniki v petih minutah zanemarimo vso svojo stroko in etiko, samo če nam minister pomaha z nekim listom," je dejal in dodal, da kaj takšnega ne bi naredil noben zdravnik, saj vsak od njih ve, da bo na koncu za vse odgovarjal sam.

Alojz Ihan Koronavirus Zdravje Alojz Ihan na enostaven način razložil razliko med gripo in covid-19

A vendar se zaradi tega po Ihanovi oceni "minira zaupanje med bolniki in zdravniki". Če tega zaupanja ni, se bodo bolniki, zlasti starejši v strahu pred "seznami", zdravniku bali zaupati svoje težave, je povedal.

Ob tem je opozoril še na nujnost analiz pred morebitnim drugim valom epidemije, ki jih trenutna destruktivna razprava samo omejuje. Po Ihanovih besedah je nizka prekuženost oziroma, da ni bilo večjega števila vdorov okužb domove upokojencev, dober podatek. Če bi bila prekuženost okoli deset odstotkov, po njegovem ne bi zadržali vdorov okužb.

Alojz Ihan Koronavirus Slovenija Alojz Ihan o tem, ali nas čaka drugi val in kako hud bo

Diskreditacije zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja v domovih

Tudi v zdravniškem sindikatu protestirajo zoper poskuse diskreditacije zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja v domovih. "Obsojamo vpletanje politike v strokovno-etična vprašanja. Predvsem pa ocenjujemo kot zavržno, da se situacijo v DSO-jih, ki je zaradi ignorance politike do sistemske ureditve tega področja s sprejetjem zakona o dolgotrajni oskrbi v času epidemije postala rak rana našega sistema, zdaj uporablja izključno za politično obračunavanje. Kot opozarja stroka, je bila obravnava starostnikov v domovih za starejše med epidemijo covida-19 pravilna, odločitve o napotitvah v bolnišnice pa pretehtane in sprejete v luči največje koristi za oskrbovance," je zapisal predsednik predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Zahteva po strokovnem nadzoru

Kot je je znano, je Ministrstvo za zdravje  Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije pred dnevi poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih za starejše.

Tomaž Gantar Minister Gantar Slovenija Minister: "Nekateri so očitno delo organizirali na način, ki ni v celoti sprejemljiv"

Sicer sta minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja, pred tem ostro zanikala.



 

 

 

Komentarjev 8
  • Avatar Senkiolla
    Senkiolla 01:47 11.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • jezero 19:37 10.junij 2020.

    Več kot 3/4 vseh v Sloveniji je umrlo v domovih. In o čem naj sploh še razpravljamo razen o zdravstveni katastrofi in napuhu.

  • johan12 17:04 10.junij 2020.

    Z vsem spoštovnajem do zdravnikov, ampak naj mi kdo pojasni, zakaj so v Ptujski bolnišnici javno štrajkali in niso hoteli sprejeti bolnikov iz domov?

Sorodne novice