Zdravje > Aktualno
2494 ogledov

Antibiotki: Znanstveniki opozorili na nevarnost teh zdravil, izpostavili pa ženske

Z antibiotiki ravnajte pazljivo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Tveganje za srčno in možgansko kap...

Študija, ki je vključevala 36 429 žensk je pokazala, da lahko dolgotrajna uporaba antibiotikov pri ženskah, ki so stare na 60 let poveča tveganje za srčno ali možgansko kap. Dolgotrajnejše zdravljenje z antibiotiki poveča tveganje za razvoj teh bolezni tudi, če se jih jemlje v srednjih letih (40-59 let). Raziskovalci večjega tveganja zaradi uporabo antibiotikov pri mlajših odraslih ženskah, starih med 20 in 39 let, niso ugotovili, raziskavo v publikaciji European Society of Cardiology, povzema Science News. 

Z antibiotiki ravnajte pazljivo. (Foto: Shutterstock) Najnovejša raziskava Zdravje To lahko povzročijo nekateri antibiotiki

Najpogostejši razlog, zaradi katerega ženske potrebujejo antibiotike, je zdravljenje okužb dihal, okužb sečil, aken ali rosacee, kroničnega bronhitisa ali težav z zobmi.

Črevesno neravnovesje

Ob tem so znanstveniki opozorili, da znaten delež antibiotikov ni bil predpisan pravilno, izpostavljenost temu zdravilu pa je vplivala na ravnovesje in sestavo mikrobnega črevesa. "Črevesno neravnovesje lahko zmanjša število "dobrih bakterij" v črevesju, kar poveča tveganje za okužbo z nevarnimi virusi, bakterijami in mikroorganizmi, ki lahko povzročijo bolezni,"  je pojasnil profesor Lu Qi iz Šole za javno zdrave Univerze v Bostonu, kjer so vodili omenjeno raziskavo. 

Možganska kap | Avtor: Profimedias Profimedias
Pokazalo se je tudi, da lahko celo eno antibiotično zdravljenje dolgoročno vpliva na zdravje. Domneva se, da lahko učinek antibiotikov povzroči povečanje telesne teže in povečanje tveganja za trombozo, hiperreaktivnost trombocitov je po besedah znanstvenika povezana z večjim tveganjem za bolezni srca in ožilja.

antibiotiki, gripa, vitamini Predvsem otrokom Zdravje Ne boste verjeli, kaj lahko povzročijo znani in pogosto predpisani antibiotiki

Povezava z boleznimi srca in možgansko kapjo

Ženske, ki so uporabljale antibiotike dolgo časa (dva meseca ali več) v poznejši odrasli dobi, so bile izpostavljene bistveno večjemu tveganju za razvoj bolezni srca in ožilja v primerjavi z ženskami iste starosti, ki niso nikoli uporabljale antibiotikov.  "Gre za opazovalno študijo, kar pomeni, da z njo nismo dokazali, da antibiotiki povzročajo bolezni srca in možgansko kap. Izvedeli smo le, da obstaja povezava. Mogoče je, da bi bile ženske, ki so poročale o večji uporabi antibiotikov, lahko bolne na druge načine, ki jih nismo mogli izmeriti, mogoče so na rezultate vplivali dejanviki, ki jih nismo mogli upoštevati. Naša študija kaže, da je treba antibiotike uporabljati le takrat, ko so nujno potrebni. Glede na potencialno kumulativne škodljive učinke, jih je najbolje uporabljati kratek čas"  je dodal ameriški profesor 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice