Zdravje > Aktualno
1131 ogledov

Avstralci nas opozarjajo pred letošnjo gripo

Ljudje v mestu Profimedias
V Avstraliji imeli rekordno število hospitalizacij in smrti

V Avstraliji so v letošnji zimi imeli rekordno število hospitalizacij in smrti, povezanih s sezonsko gripo, poroča Reuters. Sicer so tamkajšnj zdravniki ugotovili, da je bilo cepivo proti gripi le pri desetih odstotkih ljudi učinkovito v boju s prevladujočim tipom gripe, influenzo A (H3N2).

Ker je cepivo za letošnjo sezono gripe enako tudi na severni polobli, na previdnost opozarjajo ameriški strokovnjaki: "Cepivo 2017, ki ga ljudje dobivajo trenutno, ima isti vir H3N2 kot cepivo za leto 2016, zato nas lahko čaka še eno zelo težavno leto, če bo tudi v tej sezoni prevladoval isti virus," je nedavno dejal Scott Hensley, profesor na Univerzi v Pennsylvaniji. Priznani raziskovalec cepiv, ki kljub temu priporoča cepljenje proti gripi je dodal, da bi morali novim tehnologijam izdelave cepiv posvetiti več pozornosti.

ljudje - Čopova ulica v Ljubljani Pozor! Zdravje Gripa je letos pohitela: Mesec in pol prej

Sicer so ameriški strokovnjaki  ugotovili, da zaradi sezonske gripe vsako leto po svetu umre od 291.000 do 646.000 ljudi, kar je precej več, kot so mislili do zdaj. Po njihovem bi morala biti zaščita pred gripo svetovna prioriteta.

gripa Zdravje Gripa kosila vsepovprek, cepljenih pa rekordno malo ljudi

V Slovenji, kjer bolezen lani udarila že na začetku leta, trenutno še ni večjega števila obolelih. Kot dodajajo na NIJZ, so do sedaj zaznali le nekaj primerov okužbe z virusom influence A, nekaj primerov pa je bilo povezanih s primerom izbruhov v zdravstveni ustanovi, kjer je prevladoval podtip enfluence H3N2: "Sicer krožita oba sezonska podtipa influence A," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.