Zdravje > Aktualno
1185 ogledov

Boleča menstruacija je lahko znak bolezni

Endimetrioza Profimedias
Endometrioza močno vpliva na kakovost življenja vsake desete ženske, a kljub temu sodi med najbolj nepojasnjene, napačno diagnosticirane in spregledane bolezni.

Ste slišali za endometriozo, ki prizadene vsako deseto žensko v reproduktivnem obdobju? Verjetno ne, saj je nevidna bolezen, o kateri se v družbi ne govori. "Zaradi slabe prepoznavnosti je bolezen pogosto spregledana ali napačno diagnosticirana. Ženske pogosto slišijo, da je vse v njihovi glavi in so včasih prej usmerjene k psihiatru, kot pa da bi prejele ustrezno obravnavo," pravijo pacientke, ki se zaradi številnih težav, ki jih povzroča bolezen, združujejo v civilna združenja. Lani je bilo v Sloveniji ustanovljeno in registrirano civilno društvo Endozavest.

Že ob prvi menstruaciji

"Še zdaj čutim težo v nogah nekega decembrskega dne, ko zaradi menstrualnih bolečin nisem zmogla več hoditi. Mislila sem, da je to samo naključje, da bo trajalo nekaj ur in potem minilo. Minil je dan, dva, trije … jaz pa sem se v težkih mukah komaj spravila do stranišča. Po štirih dneh neustavljivih bolečin sem se odpravila na urgenco. Nekako nisem želela iti prej, ker sem verjela v naravnost menstrualne bolečine, ker je to nuja, ki jo moramo ženske prenašati," svojo izkušnjo opiše danes 23-letna Tjaša, ki pravi, da je kar se bolezni tiče, postala že prava strokovnjakinja, saj se je z njo soočila že ob prvi menstruaciji. 

Ženske si zdaj želijo, da bi se vsa ta nevidnost in skrita stiska žensko končno prepoznana ter da se endometrioza obravnava kot resno ginekološko stanje.

Za zajtrk dve protibolečinski tableti

"Sem čisto običajna 30-letnica: družabna, aktivna in na pogled popolnoma zdrava. Vendar mnogi ne vedo, da se vsak mesec v času menstruacije borim z močnimi krči in bolečinami ... Mnogi so mi rekli, da sem preobčutljiva, da bo po porodu bolje, da so te mesečne bolečine pač del ženske ... In jaz sem jim na žalost predolgo verjela, da je bolečina nekaj normalnega ... A ko zjutraj vstanem in namesto kosmičev za zajtrk pojem eno ali dve protibolečinski tableti, vem, da bo zopet naporen dan. Dan, ko bom morala opraviti svoje dnevne in službene obveznosti ter skriti bolečino za nasmeškom na obrazu, ko bom morala komunicirati, pa čeprav od bolečin že komaj govorim," je na spletni stani Živimendometriozo zapisala bolnica, ki dodaja, da ji je ginekologinja k sreči verjela, jo napotila na nadaljnje preiskave, kjer so ji diagnosticirali endometriozo, bolezen, za katero pravega zdravila še vedno ni. 

Rumena pentlja simbolično predstavlja ozaveščanje o endometriozi

O bolezni smo v mescu osveščanja o endometriozi govorili z vodilno strokovnjakinjo s tega področja pri nas, specialistko za ginekologijo in porodništvo dr. Martino Ribič Pucelj. 

Kdaj natančno so začele potekati raziskave in kdaj se strokovnjaki prišli do dognanj, da gre pravzaprav za bolezen?

Prvi opis endometrioze in tudi prvo operacijo zaradi endometrioze ciste v jajčniku je leta 1998 objavil Thomas Cullen. Intenzivnejše raziskovanje endometrioze je začel John Sampson, ki se je vse pogosteje srečeval s pacijentkami s težavami zaradi endometrioze in je leta 1921 postavil prvo teorijo o nastanku endometrioze. Sicer se je pomemben napredek v raziskovanju začel z uvedbo laparoskopije in laparoskopske kirurgije v začetku šestdesetih let. Strokovnjaki so prišli do spoznanja, da ne gre za enotno bolezen, temveč da obstajajo tri različne oblike endometrioze: peritonealna (zasevki maternične sluznice po potrebušnici), endometrioza jajčnika (t.i. čokoladne ciste) in globoka infiltrativna endometrioza (prizadene globlje plasti male medenice in tudi sosednje organe: črevo, mehur, sečevode). Omenjene tri oblike se razlikujejo po načinu nastanka in je tudi njihovo delovanje različno (razlikujejo se po patofiziologiji kot to strokovno imenjujemo).

O kakšnih simptomih poročajo bolnice?

Vodilna simptoma endometrioze sta bolečina, ki je lahko ciklična, samo ob menstruaciji ali kronična, prisotna je pri do 70 odstotkov žensk z medenično bolečino ter neplodnost, ki je prisotna pri med 38 in 50 odstotkih neplodnih žensk.

Mnoga dekleta imajo hude bolečine pri menstruaciji. Mnoge zaradi tega ne morejo v šolo pouku. Kaj bi sporočili tem dekletom?

Vsekakor pri mladostnicah ne smemo podcenjevati težav, zlasti hudih menstrualnih bolečin in ne smemo jih odpraviti z razlago: ko boš rodila bo vse prenehalo. Vse večje poznavanje endometrioze in novi diagnostični postopki pa so privedli do spoznanja, da je endometrioza pri deklicah in mladostnicah enako pogosta kot pri ženskah v reproduktivnem obdobju, in sicer 12 odstotkih v eni od večjih raziskav v ZDA. Vse večja, in sicer do 70 odstotkov je pri tistih mladostnicah, ki imajo zelo hude menstrualne bolečine in pri katerih s kontracepcijskimi tabletami in protibolečinskimi tabletami (nesteroidni antirevmatiki) ne uspemo ublažiti bolečin.

Kako do diagnoze?

Diagnostični postopki so potrebni, in sicer posvet pri ginekologu, ginekološki pregled, ultrazvok, kar pa je mnogokrat za deklice in mladostnice zelo stresno. Endometriozo zaenkrat lahko dokončno potrdimo in kirurško odstranimo zgolj z laparoskopijo, ki pa je invaziven kirurški postopek in zanj se odločimo po tehtnem premisleku, na osnovi suma na endometriozo in ob hudih težavah. Vsekakor pa mora poseg narediti ginekolog z izkušnjami o kirurškem zdravljenju endometrioze. Nepopolna odstranitev vseh sprememb vodi v ponovne in ponovne operacije. Če se dekleta ali starši ne odločijo za kirurško zdravljenje je možna tudi diagnostika z magnetno resonance ter določitev tumorskega označevalca Ca-125 v krvi.

Kako poteka zdravljenje?

Zdravljenje je odvisno od starosti ženske, simptomov, želje po ohranitvi plodnosti oziroma zdravljenju neplodnosti. Endometrioza je lahko tudi asimptomatska in jo odkrijemo zgolj slučajno. Če gre za manjše ciste v jajčniku, ki ne povzročajo težav, jih lahko samo spremljamo in kirurško zdravljenje ni potrebno. Zaenkrat je kirurško zdravljenje, kadar je vzrok za bolečino endometrioza, še vedno izbirni in prvi način zdravljenja, zlasti odkar se je uveljavil minimalno invaziven laparoskopski pristop.  Kirurško zdravljenje pri neplodnih bolnicah omogoča več kot 50 odstotkov spontanih zanositev, za kar so potrevni trije do štirje postopki zunajtelesne oploditve (IVF). Če pa to ni uspešno, če gre za starejše pacientke ter pridružene vzroke za neplodnost (moški vzrok) je vsekakor indicirana IVF. Vsekakor pa je uspešnost kirurškega zdravljenja odvisna od usposobljenosti in izkušenosti ginekologa. Kot prvi in izbirni način zdravljenja pri mladostnicah je medikamentno zdravljenje (kontracepcijske tablete, in sicer neprekinjeno jemanje). Omenjeno zdravljenje ne pozdravi endometrioze pač pa, kljub nekaterim stranskim učinkom, ublaži bolečine in zmanjša napredovanje bolezni.

Drži, da bolečine po nosečnosti izginejo in se pojavijo spet ob meni?

Endometrioza se pojavi z začetkom menstruacije, z redkimi izjemami tudi prej, z menopavzo pa njeno napredovanje in težave prenehajo. Izjemoma se težave nadaljujejo tudi v menopavzi, predvsem pri ženskah, ki jemljejo hormonsko nadomestno terapijo. Tudi nosečnost ne pozdravi endometrioze, bolezen med nosečnostjo in dojenjem zgolj miruje zaradi odsotnosti ovulacije in menstruacije. Tudi v menopavzi, predvsem pri ženskah, ki jemljejo hormonsko nadomestno terapijo. Tudi nosečnost ne pozdravi endometrioze, bolezen med nosečnostjo in dojenjem zgolj miruje zaradi odsotnosti ovulacije in menstruacije.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.