Zdravje > Aktualno
42 ogledov

Če nočete raka, ne pretiravajte z belim kruhom!

kruh Shutterstock
Da cigareti in izpostavljenost azbestu vplivajo na razvoj pljučnega raka, je znano. Raziskovalci so sedaj ugotovili, da tveganje poveča tudi hrana z visokim glikemičnim indeksom.

Bel kruh poveča tveganje za razvoj pljučnega raka za 49 odstotkov, ugotavljajo v študiji, ki je bila objavljena v ameriški zdravstveni reviji Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention journal.

PREBERITE ŠE: 

Raziskovalci s Centra za rakava obolenja pri Univerzi Teksas (University of Texas MD Anderson Cancer Center) so ugotovili, da uživanje hrane z visokim glikemičnim indeksom (GI), kot so kruh, bagete in riž, lahko poveča tveganje za pljučnega raka za več kot za 49 odstotkov. 

Nevaren visok GI

Preučevali so prehranske in kadilske navade 4.320 ljudi, med katerimi jih je 1905 imelo diagnosticiranega raka, 2415 pa jih ni imelo nobenih zdravstvenih problemov. Študija je pokazala, da so bili tisti, ki so uživali hrano z visokim glikemičnim indeksom, kar za 50 odstotkov bolj podvrženi k razvoju bolezni. 

Ugotovili so, da uživanje hrane, ki vključuje tudi krompir in corn flakes, povečuje stopnjo sladkorja v krvi in izločanje insulina, a tudi inzulinu podoben rastni faktor (IGFs), ki ga povezujejo z večjim tveganjem za razvoj pljučnega raka. 

Tudi preveč rdečega mesa škoduje

Prejšnje raziskave so pokazale, da lahko uživanje velikih količin rdečega mesa in nasičenih maščob poveča tveganje za razvoj raka, medtem ko diete z visoko stopnjo sadja in zelenjave to tveganje zmanjšujejo. 

"Rezultati te študije kažejo, da poleg zdravega življenjskega stila, kot je izogibanje tobaku, omejitev uživanja alkohola ter fizična aktivnost, tudi zmanjšanje hrane z visokim glikemičnim indeksom lahko služi kot sredstvo za znižanje stopnje tveganja," je povedala Xifeng Wu, ki je vodila študijo. 

Visoka smrtnost zaradi pljučnega raka

Pljučni rak spada sicer med vodilne vzroke smrti med rakavimi obolenji, kajenje pa še vedno velja za glavni dejavnik tveganja za nastanek bolezni. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.