Zdravje > Aktualno
12 ogledov

Cepivo po novem letu

Ebola EPA
Okuženih s smrtonosnim virusom ebole je vse več, zato dobrodelne organizacije pošiljajo pakete za pomoč pri zajezitvi bolezni. Svetovna zdravstvena organizacija cepivo obljublja v začetku prihodnjega leta.

Poskusno cepivo proti eboli, ki ga razbijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, naj bi bilo v afriških državah, ki jih je prizadela ta smrtonosna bolezen, na voljo za uporabo v začetku prihodnjega leta, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). "Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko nekatera cepiva v nekaterih državah lahko začeli uporabljati že v začetku prihodnjega leta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala pomočnica generalnega direktorja WHO Marie-Paule Kieny.

Zoper virus, ki je letos v Afriki zahteval že preko 3.000 smrtnih žrtev, še ni cepiva ali zdravila, zato je WHO pozvala k pospešitvi postopkov za poskusna cepiva, ki jih razvijata britansko in ameriško podjetje. Kienyjeva je pojasnila, da so se nekateri klinični preizkusi začeli v ZDA, v Maliju pa naj bi jih začeli izvajati prihodnji teden. Če se bodo cepiva izkazala za varna, naj bi jih zdravstveni delavci lahko uporabljali že od novembra, za širšo uporabo pa naj bi bila na voljo v začetku prihodnjega leta.

Potrebujejo trdo milo in vedra

Iz Unicefa medtem sporočajo, da so v najbolj prizadeto državo z ebolo, Liberijo, poslali prvih 9.000 paketov za zaščito družin. Skupno bodo poslali 50.000 paketov. V Liberiji se je z ebolo okužilo že več kot 3.500 ljudi, več kot 1.680 jih je umrlo. “Vsak paket vsebuje zaščitne halje, rokavice in maske, mila, klor in razpršila, skupaj z navodili za uporabo in varno odlaganje materiala,” pravijo v Unicefu. Pakete bodo družine prejele v posebnih oskrbovalnih centrih, ki bodo vzpostavljeni, da bodo družinski člani obolele lahko obiskovali ustrezno zaščiteni, predvsem pa stran od doma.

“Tovrstni centri so izjemnega pomena, saj so zdravstveni centri za pomoč obolelim prenatrpani in nimajo dovolj potrebnih postelj,” pojasnjujejo. Predlagani oskrbovalni centri za obolele z omejenim številom ležišč bodo vzpostavljeni predvsem ob nacionalnih zdravstvenih centrih po vsej Liberiji. Centri bodo omogočili družinskim oskrbovalcem osnovno usposabljanje o negi "brez dotika" ob uporabi zaščitnih pripomočkov ter njihovo varno odlaganje po uporabi. Pakete z zaščitnimi pripomočki bodo družine obolelih prejele za razkužitev svojih domov.   
  
"Gre za epidemijo nepredstavljivih razsežnosti in za njeno zajezitev potrebujemo izjemen odziv," je dejal Sheldon Yett, Unicefov predstavnik v Liberiji. Dodaja, da je prednostna naloga vzpostavitev več oskrbovalnih centrov za obolele in zagotoviti več usposobljenega osebja, do tedaj pa podpirati lokalne skupnosti pri varni oskrbi obolelih in prekiniti začaran krog te nalezljive smrtonosne bolezni. Prek Unicefa lahko pomagate tako, da postanete eden od Unicefovih staršev otrok sveta. Podjetja pa lahko poleg prispevkov v obliki donacij prispevajo tudi trda sto-gramska mila in vedra za okoli 20 litrov vode. Pišete lahko na info@unicef.si ali pokličete na 01 583 80 61. Zaradi omejevanja logističnih stroškov so donacije v blagu omejene na najmanj 3.000 kosov mil ali 500 veder.

Komentarjev 1
  • kapibara 11:41 12.november 2014.

    Razsaja v našem parlamentu..