Zdravje > Aktualno
1677 ogledov

Cepivo: Znanost blizu rešitvi še ene velike človeške nadloge

Cepivo Žurnal24 main
Zdaj skuša znanost človeštvo odrešiti še ene nadloge: aken.

Prelepo, da bi bilo res, boste dejali tisti, ki se spopadate z nadležnimi aknami. Znanstveniki s kalifornijske univerze sporočajo, da bi lahko tej težavi, s katero se sooča okoli 80 odstotkov mladih, morda kmalu naredili konec.

Akne | Avtor: Profimedias Profimedias
Prejšnje raziskave so odkrile, da bakterija Propionbacterium acnes, glavni krivec za mezoljavost, izloča toksin, ki se imenuje Christie-Atkins-Munch-Petersen (CAMP) faktor.

Tokrat so raziskovalci ugotovili, da je s pomočjo specifičnih protiteles mogoče zmanjšati prisotnost CAMP, toksičnega proteina, ki stimulira vnetne procese na koži. 

Blizu cepivu proti aknam

Glavni krivec za CAMP so torej bakterije Propionbacterium acnes, ki pa po njihovem niso vedno slabe. Znanstveniki opozarjajo, da njihov cilj ni ustvariti cepivo, ki bi uničevalo omenjeno bakterijo, ustvariti želiji protitelesa, ki bi delovale na strupenih protein. Protitelesa proti CAMP v cepivu bi z iglami prenesli v kožo, kjer bi protitelesa prekinila vnetje, povzročeno z P. acnes, same bakterije pa ne bi ubila, zato bi ostali tudi njeni koristni učinki.

Novo cepivo bi tako vsebovalo imenjena protitelesa, kar bo sicer precej zapleten postopek, najbolj dobra novica pa je, da so s tem odkritjem dobili idejo, kako bi lahko takšno cepivo delovalo," navaja ScienceAlert, ki povzema raziskavo, objavljeno v strokovni reviji Journal of Investigative Dermatology.

Nujnost novih terapij

Sicer znanost šele zdaj začenja počasi razumeti, zakaj bakterija pri nekaterih ljudeh sproži akne, pri drugih pa ne. Jasno pa je, da antibiotiki pogosto ne delujejo in imajo lahko tudi neželene učinke. Za zdravljenje hudih aken se danes predpisuje še hormonska terapija ali zdravilo izotretinoin, pri katerih pa prav tako prihaja do neželenih učinkov, v nekaterih primerih pa zdravljenje sploh ne deluje. "Nujno potrebujemo nove, varne in učinkovite terapije," je dejal vodja raziskave Chun-Ming Huang z Oddelka za dermatologijo Univerze Kalifornija v San Diegu, ki je rezultate objavil po zgodnjih testih na miših. Pojasnil je, da bi se zdravljenje uporabljalo kot imunoterapija, naslednji korak so klinična preskušanja na ljudeh in potrditev, da cepivo nima neželenih učinkov.

 

 

Komentarjev 2
  • Rudman 06:59 07.september 2018.

    Sem ze mislil, da je cepivo proti nadleznim politikom.