Zdravje > Aktualno
533 ogledov

Cepljenje proti KME: Brezplačno, vendar ne za vse

Cepljenje proti KME ZD Maribor
Kdo in kako lahko pride do cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu brezplačno?

Zdravstveni svet, najvišji usklajevalni in posvetovalni organ na področju zdravstvenega varstva pri ministrstvu za zdravje, je sredi tedna potrdil predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o brezplačnem cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za dve skupini ljudi.

Za ostale 100 evrov

S prihodnjim letom bo tako cepljenje proti KME brezplačno za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti. Razen študentov in dijakov, ki so pri praktičnih vajah izpostavljeni nevarnosti okužbe in jim cepljenje krije zdravstvena blagajna, bodo ostali stroške cepljenja, če ga bodo želeli, morali kriti sami. Učinkoviti naj bi bili trije odmerki, cena enega je 32 evrov, skupaj torej 96 evrov.

Cepljenje na sistematskih pregledih, upravičena bo ena generacija odraslih

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) razlagajo, da je nemogoče izvesti cepljenje vseh zavarovancev naenkrat. Zato se ob vsakem uvajanju cepljenja v program določi ena generacija, ki bo začela s cepljenjem. V primeru cepljenja proti KME bosta to predvidoma dve generaciji: ena generacija otrok, ki so stari 3 leta, in ena generacija odraslih.

"Pri odraslih gre v predlogu, ki je bil pripravljen za Zdravstveni svet sicer za generacije med 45 in 50 let, torej pet generacij, vendar naj bi le ena petina vsake imela sistematične preglede, ob katerih bi se lahko začelo s cepljenjem v tekočem letu, tako, da bi bila praviloma vsako leto upravičena do cepljenja na stroške ZZZS približno ena generacija odraslih." Sčasoma bi na ta način lahko zaščitili večji del populacije, dodajajo na NIJZ.

Visoka obolevnost pri starejših

Predlog za širitev programa je NIJZ naredil na osnovi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena izmed najvišjih v Evropi, posebej visoka je obolevnost pri starejših, najvišja v starostni skupini 55 – 64 let.

"Tudi potek bolezni je težji pri starejših bolnikih.
Novejše raziskave kažejo veliko breme bolezni tudi pri otrocih, zato je bila predlogu dodana tudi
generacija otrok, ki bi začela s cepljenjem ob sistematičnem pregledu v 3. letu starosti," pojasnjujejo na NIJZ. 

Denarja iz proračuna niso dobili?

Stroške kritja cepljenja bo kril Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Okvirni stroški programa cepljenja ob 50 odstotnem deležu cepljenih ciljnih skupin naj bi znašali okrog 2.700.000 evrov.

Stroški oziroma vir financiranja pa so razlog, da se projekt brezplačnega cepljenja ne začenja že to sezono. Zdravstveni svet je namreč predlog NIJZ o brezplačnem cepljenju obravnaval že decembra, vendar ga je takrat zavrnil. "Zdravstvenemu svetu smo morali za promocijsko dejavnost opredeliti drug vir financiranja in smo kot vir financiranja opredelili proračun RS," so takrat pojasnili na NIJZ. V sredo sprejetem predlogu je financer kljub temu zdravstvena blagajna.

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • smejka 20:35 14.maj 2017.

    Za cepivo ni denarja...davkoplačevalci pa lahko plačamo kladiva, žeblje in še kaj 'bolnega' poslanika, zgubljene tožbe države, odškodnine in vse kar 'zafurajo' veliki.