Zdravje > Aktualno
3725 ogledov

Covid-19 in tekma s časom v slovenskih bolnišnicah

UKC Ljubljana
"Trenutno smo v prvem nadstropju, kjer smo čez noč postavili inštalacije za ogrevanje in pline," sporočajo iz UKC Ljubljana. V Mariboru preurejajo in gradijo predelne stene.

Trenutno poteka v slovenskih bolnišnicah ključna tekma s časom, potekajo preureditveni posegi in tudi večja gradbena dela, da bi ustvarili pogoje, da se covid oddelki razširijo do te mere, kot jo zahteva pričakovan priliv bolnikov v naslednjih dneh in tednih. "Glede na relativno dolgo ležalno dobo bolnikov je to prva prioriteta bolnišnic, da bi ohranili življenja ljudi, ki bodo še zboleli,"  je na novinarski konferenci dejal Jelko Kacin. 

Covid-19, Slovenija, testiranje Zdravje Srhljiva statistika covida-19: Včeraj največ smrti doslej, število bolnikov skokovito naraslo

Iz UKC Ljubljana so medtem posredovali video posnetek gradnje dodatnih prostorov za covid bolnike. "Roki za dokončanje so namreč zelo kratki," pojasnjujejo ob tem. 

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana se je odločilo, da bo zaradi pomanjkanja prostorskih kapacitet izkoristilo prostore nedograjenega objekta Diagnostično-terapevtske službe. Po trenutnih načrtih bi tako pridobili kapacitete za okoli 150 postelj. Projekt bo znašal dobrih 2,3 milijona evrov.

Po besedah pomočnika generalnega direktorja za investicije Jureta Dolinarja, trenutno pripravljajo prostor za 25 do 50 postelj. Glede na trenutno stanje v objektu se bo najprej vzpostavilo kapacitete v prvem nadstropju.

Kot je pojasnil Dolinar, trenutno postavljajo pulte za sestre, posebno površine za tlak, čez noč so napeljali števile kable, tudi za posebne naprave, ki jih ti pacienti potrebujejo. Po potrebi  bodo v tem nadstopju tudi postelje za intenzivno nego, za tiste najtežje bolne, ki lahko dihajo le s pomočjo umetnih pljuč. 

 | Avtor:
V prvem nadstropju, velikem okoli 1800 kvadratnih metrov, bi se po trenutnem načrtu nahajalo okoli 50 postelj, v drugem, velikem okoli 3000 kvadratnih metrov, pa 100. Projekt bi potekal v dveh fazah. V sklopu del bi tako uredili tlak, razsvetljavo, osnovno prezračevanje, centralni pult, toaletne prostore, inštalacije za ogrevanje in pline, s pregradnimi stenami pa bi uredili še čiste in umazane prostore.

Na podlagi primerljivih projektov je na podlagi končnega popisa začetna skupna ocenjena vrednost javnega naročila znašala 2.459.016,39 evrov. Po pogajanjih z več podjetji so bila dela oddana za 2.379.900 evrov podjetju Remont. Postopek je potekal s pogajanji brez predhodne objave, in sicer po 46. členu zakona o javnem naročanju, so še zapisali na ljubljanskem kliničnem centru.

Gradijo tudi v Mariboru

V UKC Maribor imajo bolnike s covidom-19 medtem nameščene v drugi etaži klinike za ginekologijo s 50 posteljami in na oddelku za infekcijske bolezni s 24 posteljami. Trenutno urejajo prostore še v prvi etaži ginekološke klinike, kjer je po besedah pomočnice direktorja za zdravstveno nego Hilde Rezar na voljo dodatnih 40 do 45 postelj za bolnike s covidom-19. "Preurejamo in gradimo predelne stene, da se ustvarijo t.i. covid koridorji," pojasnjujejo ob video posnetku."Sobe je treba ustrezno opremiti, med drugim s predelnimi stenami, priključki za kisik in monitorji za spremljanje vitalnih funkcij," je dejala Rezarjeva. 

Covid-19: UKC Maribor Slovenija Zdravje Dobra novica: "Nakazuje se trend, da so ukrepi prijeli"

Bolnike tudi na Pohorje

Ker število bolnikov vztrajno narašča, so začeli že s postopki za odprtje četrte enote, to je na oddelku za pljučne bolezni na Pohorju. Tam bo prostora za dodatnih 50 bolnikov s covidom-19. "Četrto fazo bomo začeli takoj, ko bo treba, predvidoma v začetku naslednjega tedna. Lahko pa se zgodi, da bodo te namestitve potrebne že konec tega tedna," je v sredo povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Preurejajo tudi v drugih bolnišnicah

V Splošni bolnišnici Murska Sobota pa so odprli dve dodatni enoti za zdravljenje bolnikov s covidom-19, in sicer še v eni etaži na infekcijskem oddelku, preurejajo pa tudi pljučni oddelek. Po zadnjih podatkih imajo zasedenih vseh 61 postelj, od tega 10 bolnikov na intenzivni terapiji, so sporočili iz soboške bolnišnice.

Glede na stalno povečevanje števila bolnikov sproti pripravljajo dodatne postelje. Do 12. novembra jih bodo v skladu z navodili ministrstva za zdravje zagotovili 95 za bolnike z akutno boleznijo in 12 postelj za intenzivno zdravljenje. Še zadnje priprave na povečanje kapacitet potekajo tudi v bolnišnici Golnik. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • jakec1575 21:41 30.oktober 2020.

    2,3 mio za 1700m2 za instalacije in izolacijo? Mama mia. Da ne govorimo, da bodo morali cez 1 leto vse skupaj se 1x delati.

  • Skipi 17:40 30.oktober 2020.

    Zdaj se bo videlo kako hitro se da zadevo naredit ne pa do leta 2025 kot je bilo predvideno. En teden bo dovolj, račun pa nič večji. Drugače bi pa delali 5 let naredili pa enako. Račun pa uram primerno.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 14:10 30.oktober 2020.

    Vse privat firme bi propadle, če bi delali na tak način, kot v zdravstvu in javni upravi. Prej so spali, zdaj pa na horuk noge lomit.