Zdravje
11558 ogledov

Srhljiva statistika covida-19: Včeraj največ smrti doslej, število bolnikov skokovito naraslo

Covid-19, Slovenija, testiranje Epa
Včeraj 1789 novih okužb ob manjšem številu testiranj. Število hospitalizacij skokovito naraslo, takšen trend bo še nekaj dni. "Za življenja gre, poudarjam, za življenja gre, včeraj je umrlo 23 ljudi," je na novinarski konferenci dejal Jelko Kacin.

"V tem trenutku poteka ključna tekma s časom po slovenskih bolnišnicah," je na začetku današnje novinarske konference poudaril vladni govorec Jelko Kacin. Ob dejstvu, da v teh dneh potekajo preureditvena dela zaradi pričakovanega priliva bolnikov v naslednjih dneh in tednih, je govorec dodal. "Glede na relativno dolgo ležalno dobo bolnikov je to prva prioriteta bolnišnic, da bi ohranili življenja ljudi, ki bodo še zboleli." 

Govorec je ob tem poudaril. "Za življenja gre, poudarjam, za življenja gre. Tako velikega števila smrti, kot smo jih imeli včeraj, še ni bilo, kar 23."

V Sloveniji so v četrtek ob 6.368 opravljenih testih potrdili 1.798 novih okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 28,23 odstotka, kar je precej manj kot v sredo, ko je znašal 34,55 odstotka. "Število okuženih je manjše, še bolj pomembno pa je, da je tudi delež okužb manjši. Glede na to, da je že drugi dan zapored številka nižja, pa je kljub temu preuranjeno govoriti, da se razmere umirjajo, na kar kažejo razmere v bolnišnicah," je ob tem dodal Kacin.

V bolnišnicah preko 700 ljudi, 122 jih potrebuje intenzivno nego

A od včeraj bolnišnično oskrbo potrebujejo že 703. covid bolniki, v samo 24. urah so sprejeli 101. Iz bolnišnic jih je bilo sicer odpuščenih 40, a se je to število kljub temu ponovno močno povečalo. Na intenzivni negi se danes zdravi že 122 bolnikov s covidom-19 (13 več kot dan prej), na respiratorju jih je 67. Po podatkih Sledilnika je včeraj samo po bolnišnicah umrlo 19 ljudi, skupaj z DSO-ji 23.

Fafangel: Število hospitaliziranih je trenutno tista prava številka

Številke so danes nižje od tistih s prejšnjih dni (včeraj 2488, sreda 2502) verjetno tudi zaradi nekoliko spremenjenega režima testiranja; še v sredo so zdravstveni delavci opravili 7202 testa na okužbo z novim koronavirusom, včeraj manj, 6.368.

Zdravniki na primarni ravni so namreč v torek zvečer dobili priporočilo,  da se ne bo več testiralo vseh, ki kažejo znake bolezni, pač pa le tiste s hujšim potekom, zaposlene v zdravstvu in domovih za starejše. "Zaradi sprememb v protoku testiranja je številke trenutno nekoliko težko interpretirati in ni ravno primerno za modeliranje. Število hospitaliziranih je trenutno tista prava številka," je sinoči na TV Slovenija pojasnil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

Število hospitaliziranih bo naraščalo

Glede ukrepov in morebitnega sproščanja bo vlada odločala na osnovi števila hospitaliziranih. Po večernem posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine je premier Janša sporočil, da bo število obolelih za covidom-19 glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. Zato bodo protikoronski ukrepi podaljšani za teden dni.

Skokovit porast bolniko v zadnjem tednu

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Matej Povše za UKC LJ
Sicer se je zadnjem tednu številka o hospitaliziranih tako rekoč podvojila. Za primerjavo: prejšnji petek smo v tem času poročali (podatki za četrtek), da je v naših bolnišnicah 394 bolnikov z novo koronavirusno boleznijo, danes jih imamo že 703.

Sedem dni nazaj jih je intenzivno nego potrebovalo le 66, danes je na teh oddelkih že 122 bolnikov. Če je 47 covid bolnikov prejšnji petek dihalo s pomočjo respiratorja, je po današnjih takšnih že 62.

Na Inštitutu Jožef Stefan so včeraj napovedali, da se po optimistični predpostavki učinkovanja ukrepov in zmanjšanja reprodukcijskega števila pod 0,9, nakazuje, da bi lahko bilo 4. novembra na zdravljenju v bolnišnicah 793 bolnikov s covidom-19, potem bi sledil počasen upad. Maksimalno število bolnikov na intenzivni negi, in sicer 211, bi dosegli 10. novembra.

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine COVID-19 V SLO Zdravje Napovedi o tem, kdaj bi lahko začeli rahljati ukrepe

"Število intenzivnih postelj trenutno v Sloveniji je pravzaprav zelo problematično, ker so trenutno vse javljene postelje tudi zasedene. Vsi se zelo trudimo, da se omogoči sprejem bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje v intenzivnih enotah," je stanje v naši največji  bolnišnici včeraj opisala infektologinja Mateja Logar. 

Vseh ne uspejo poklicati, zato so pripravili navodila

Epidemiologi ob velikem številu vsakodnevno potrjenih novih primerov okužb z novim koronavirusom vseh, ki jim je okužba potrjena, ne bodo uspeli poklicati, zato so pripravili navodila. Delovati pa bo začel tudi poseben portal, kjer bodo osebe s potrjeno okužba dobile kodo za aktivacijo v aplikaciji Ostani zdrav.

Navodila so dostopna tako na spletni strani NIJZ, v kratkem pa jih bodo začeli deliti tudi na vseh vstopnih mestih, kamor bodo ljudje prišli na odvzem brisa.

Aplikacija #Ostanizdrav težave Slovenija Približno osmina prebivalstva si aplikacije #OstaniZdrav sploh ne more naložiti
dezurni@zurnal24.si
 
Komentarjev 14
 • miho 13:10 30.oktober 2020.

  Iz zgornjega grafa se vidi, kdaj se je začela slabšati situacija pri nas - tj. ko so spremenili način testiranja otrok. Dajte za božjo voljo spet testirati vse, obveščati stike, dajati karantenske odločbe, pa se bo situacija hitro popravila.

 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 13:09 30.oktober 2020.

  Ali obstaja v Sloveniji novinar, ki bi na enem mestu v množici 'štancanih' prispevkov namenjenih ustvarjanju kaosa in panike, objavil vrtilno tabelo, število mrtvih v Sloveniji za leto 2019 in zaradi katerih bolezni, sočasno pa javnosti odkril številke za 10 ...prikaži več mesecev v letu 2020 in temu dodal število mrtvih zaradi Covid-19 in število mrtvih s Covid-19. En nasvet ! V raziskavi prezrite podatke, ki jih objavlja IJS za potrebe NIJZ.

 • fedor 10:47 30.oktober 2020.

  imam že 20 dni instalirano aplikacijo, ves cas vse ok," low risk", včeraj pa ko nisem bil nikjer, pa objava "1 encounter with low risk", da sem bil v bižnjem stiku z neko okuženo osebo. Ali to dela tudi za ...prikaži več nazaj in kako. Moja druga trditev pa je, da če okuženi ljudje ne vpišejo kode, aplikacija ni uporabna. Vprašanje pa je, zakaj okuženi ljudje hodijo okoli, namesto da bi bili v karanteni. Očitno delovanje aplikacije ni dovolj pojasnjeno, da bi natančno razumeli delovanje.