Zdravje > Aktualno
16830 ogledov

Napovedi o tem, kdaj bi lahko začeli rahljati ukrepe

Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine Epa Covid-19, Slovenija, policija, nadzor, občine
Vlada bo ravnala na osnovi števila hospitaliziranih. V zadnjem tednu se je ta številka skoraj podvojila. Kaj pravijo matematični izračuni?

Predsednik vlade Janez Janša je ob nočnem sporočilu, da se ukrepi podaljšujejo, dodal podatek, do bo število obolelih "glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo". 

Janša je v tvitu napovedal morebitno sproščanje ukrepov, po njegovem bi se to lahko zgodilo čez sedem do deset dni. Glede na napovedi (Inštituta Jožef Stefan ISJ) bo sicer v primeru, da so ukrepi prijeli, število hospitaliziranih počasi upadalo po 4. novembru, na intenzivni negi bi počasen upad beležili po 10. novembru.

Podvojeno število bolnikov 

Včeraj je bilo v slovenskih bolnišnicah že 660 obolelih za covid-19, 112 jih je potrebovalo intenzivno nego, 67 jih je lahko dihalo samo s pomočjo respiratorja.  

Za primerjavo: Glede na podatke za teden dni teden nazaj, je bilo takrat hospitaliziranih 356 bolnikov z novo koronavirusno boleznijo; 62 na intenzivni negi, od tega 46 na respiratorju. In še to: Samo včeraj, torej v enem dnevu, so v slovenske bolnišnice zaradi covida sprejele 103 nove bolnike (prejšnji četrtek 60.) Ob tem je treba dodati, da so včeraj v domačo oskrbo napotili 48 bolnikov. 

Kot so zapisali na IJS, se ob optimistični predpostavki učinkovanja ukrepov in zmanjšanja reprodukcijskega števila pod 0,9, nakazuje, da bi lahko bilo 4. novembra na zdravljenju v bolnišnicah 793 bolnikov s covidom-19, potem bi sledil počasen upad. Maksimalno število bolnikov na intenzivni negi, in sicer 211, bi dosegli 10. novembra.

 | Avtor:
"Bolj, ko bodo prijeli ukrepi z 16.10., nižje bodo te maksimalne številke, kar bomo lahko spremljali v naslednjih dneh," so dodali ob tem. Sicer se je po njihovi oceni v prvem in doslej v drugem valu okužilo približno sedem odstotkov prebivalcev, kar pomeni približno vsak 14. prebivalec.

O luči na koncu tunela, oziroma  nekoliko bolj optimistični napovedi naših strokovnjakov z inštituta, da je v primeru učinkovanja ukrepov pričakovati upad hospitaliziranih po 4. novembru, je epidemiolog Mario Fafangel sinoči v Odmevih dodal, da bo dnevne številke o okužbah zaradi spremenjenega protokola testiranja (zdravniki so v torek dobili navodila naj pošljejo na testiranje le tiste, za katere se pričakuje težji potek bolezni) v prihodnjih dneh težko interpetirati, kar opozarjajo tudi na ISJ:

"Zaradi prehoda na nov režim testiranja reprodukcijskega števila R v prehodnem obdobju ne bo možno verodostojno izračunati na osnovi dnevnega števila pozitivnih testov, zato tako izračunanega R do nadaljnjega ne podajamo več, prav tako tudi ne s testi povezanih napovedi," so zapisali in dodali, da je "grobo ocenjen R" na osnovi števila hospitaliziranih približno R=2, podvojitveni čas pa približno 7 dni."

Z optimizmom naprej

Odslej bo torej najbolj veredostojen podatek število hospitaliziranih, po tem bo glede ukrepov ravnala tudi vlada. "Pomembno je, da se zdaj osredotočamo – in kolegi z IJS-ja to zelo dobro naredijo – na število hospitaliziranih. Zaradi sprememb v protoku testiranja je številke trenutno nekoliko težko interpretirati in ni ravno primerno za modeliranje. Število hospitaliziranih je trenutno tista prava številka in z optimizmom gremo naprej," je dodal Fafangel.

Koronavirus Izračuni Slovenija V Sloveniji trenutno kužen vsak 25. prebivalec

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Avatar ovca
    ovca 17:48 30.oktober 2020.

    In se vedno,ob vsej paniki in paranoji,niso zascitili DSO-jev. Ko so ravno nasi vodilni (jajo &co+ssđs verniki) tako zalo pametni,me resnicno zanima,kako so uspeli to spregledati kljub temu,da jih je bil v 1.valu poln go*bec,da je potrebno zascititi najsibkejse?

  • mulc1 17:10 30.oktober 2020.

    Čeprav malo star video zapis a dovolj poučen za realiste, ovce raje ne glejte tega. https://youtu.be/nvOl-ktnnTM

  • Avatar Kimberley-Echo
    Kimberley-Echo 11:56 30.oktober 2020.

    Ukrep zmanjšanega števila testiranih utegne biti dvorezen meč. Lahko se poveča število smrti, ker ljudje že zdaj težko pridejo do zdravnika. Kdo pa bo odločil kdaj je nekdo dovolj bolan, da se ga testira? No ali pa si jaz napačno to interpretiram.