Zdravje > Aktualno
12249 ogledov

Covid-19: Nihče ni sumil, da so bolni, potem pa to...

Profimedia
Vse več je otrok, ki so po prebolelem koronavirusu zboleli še za hudim vnetnim sindromom, kar lahko vodi do težke poškodbe srca.

Kar nekaj časa je veljalo, da otroci covid 19 prebolijo brez večjih težav, zdaj pa zdravniki opažajo povečano število otrok s hudim vnetnim sindromom( vnetja notranjih organov). Pa ne samo to, ugotovili so, da multisistemski vnetni sindrom pri otrocih (MIS-C), lahko poškoduje srce do te mere, da bodo posledice nosili vse življenje. 

Zdravniki poročajo, da imajo bolniki simptome, podobne redkemu kawasakijevemu sindromu. To je izjemno redka otroška bolezen, ki jo spremljata vročina in vnetje krvnih žil, kar vodi v hude bolečine.

V poročilu, objavljenem v prestižni reviji The Lancet so pregledali 39 opazovalnih študij iz medicinske literature. Analizirali so stanje 662 otrok, od katerih jih je 71 odstotkov potrebovalo intenzivno nego. Zdravniki so poročali tudi 11 smrtnih primerih (1,7 odstotka).

Vsi ti otroci so imeli vročino. Bolečine v trebuhu ali drisko jih je imelo 73 odstotkov, bruhalo jih je 68 odstotkov in to so bili bili tudi njihovi najbolj značilni klinični znaki. Mnogi so bili zelo bolni, 22 so jih morali priključiti na ventilator.

Sicer je zadnja britanska raziskava pokazala, da so pri otrocih okuženih s SARS-CoV-2, prebavne težave precej pogostejši simptom kot kašelj ali izguba vonja in okusa. 

Multisistemski vnetni sindrom pri otrocih (MIS-C), znan tudi kot otroški vnetni multisistemski sindrom, je nova nevarna otroška bolezen, ki je začasno povezana s koronavirusno boleznijo 2019 (COVID-19)

Prizadene na videz zdrave otroke

Dokazano je, da MIS-C prizadene celo na videz zdrave otroke. Napade lahko torej brez opozorila, tri ali štiri tedne po asimptomatski okužbi. Najslabše pri tem je seveda to, da ti otroci niso imeli značilnih respiratornih simptomov COVID-19 in nihče ni sumil, da so bolni. Nekaj tednov pozneje se je v njihovem v telesu pojavilo prekomerno vnetje. "Glede na izsledke, otroci niso nujno kazali simptomov zgornjih dihal, značilnih za COVID-19, da bi razvili MIS-C, kar je zastrašujoče," je dejal Alvaro Moreira z Medicinskega znanstvenega centra Univerze Teksas. "Otroci morda nimajo simptomov, nihče ni vedel, da imajo bolezen, in nekaj tednov kasneje lahko v telesu razvijejo to pretirano vnetje."

Ta študija je pokazala, da je imelo skoraj deset odstotkov otrok z multisistemskim vnetnim sindromom, koronarno anevrizmo, kar pomeni moteno oskrbo srčne mišice s krvjo. Otroci z anevrizmami koronarnih arterij potrebujejo natančno spremljanje s pogostimi ultrazvoki, da se ugotovi, ali bo ostala trajna posledica COVID-19. Poleg anevrizme žil roženice so pri otrocih z MIS-C opazili še manjši iztisni delež levega prekata in koronarno dilatacijo (širjenje) levega prekata, kar je značilo za Kawasakijevo bolezen. 

dezurni@zurnal24si

 

Komentarjev 3