Zdravje > Aktualno
1343 ogledov

Covid-19: Tako izgleda, če si prostovoljec pri testiranju cepiva

Profimedia
Ključni del pri izdelavi cepiva proti koronavirusu je v iskanju na tisoče prostovoljcev, ki so pripravljeni sodelovati v kliničnih preizkušanjih. Novinarka s Floride je sodelovala pri razvoju cepiva ameriškega farmacevtskega koncerna Moderna, ki je pred dnevi objavil, da je njihovo cepivo 95-odstotkov zanesljivo.

Novinarka iz Miamija Leia Macor, ki je dopisnica tiskovne agencije APF, se je 30.000 prostovoljcem pridružila nekaj tednov po smrti očeta, ki je umrl zaradi koronavirusne bolezni. To je njena zgodba, ki jo je pred dnevi objavil Medical Press.

"Tri tedne, preden sta Pfizer in Moderna konec julija začela s kliničnimi preskušanji, je moj oče umrl. Umrl je sam, kot mnogi drugi v tej krizi. Ko je moja družina preživela travmo in se od njega poslovila, kolikor se je le dalo, sem se soočila še z eno temno in nevarno resničnostjo - Miami je postal žarišče pandemije in moja naloga je bila poročati o tem," piše novinarka. 

Svet se ji je obrnil na glavo. "Izgubila sem očeta, poleg tega imam astmo, kar lahko povzroči resne zaplete, če se okužim. Zamisel, da bi nekaj naredila, pomagala pri premagovanju te smrtonosne nevarnosti, mi je dala nekaj notranjega miru. O tem sem se pogovarjala s prijatelji in družino, ki so se strinjali. da kakršni koli neželeni učinki preskušanja ne morejo biti slabši od tega, da zboliš covid-19." Novinarka poudari, da njena odločitev ni bila povezana z njenim delom. 

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Dobra novica: O uspehu poroča še en proizvajalec

"Dva dni po pisanju poročila o začetku tretje faze testiranja na Floridi, sem znova potrkala na vrata laboratorija. Tokrat kot potencialna prostovoljka in ne kot novinarka."

Na desetine drugih laboratorijev je poleti rekrutiralo prostovoljce po ZDA. Upravičeni so bili vsi, ki so bili na rizičnih delovnih mestih; zdravniki, taksisti, delavci v trgovinah ... in novinarji. "Predmestni laboratorij v Miamiju je izmenično delal za Pfizer in Moderno, en dan za ene, drugi dan za drugo podjetje. Dogovorjena sem bila za torek, sredi avgusta, ko je bila na vrsti Moderna."

"Laboratorijsko osebje mi je razložilo postopek, poleg tega sem prejela še 22-stranski dokument z vsemi podrobnostmi. Preskus je sestavljen iz dveh odmerkov. V času dvoletne študije prostovoljcem plačajo 2.400 ameriških dolarjev. Opozorili so nas na možne neželene učinke - od bolečin na mestu injiciranja do vročine in mrzlice."

Cepljenje proti novi gripi med Slovenci še ni tako razširjeno, kot si želijo inf Cepljenje Slovenija "Če bi me pozvali, da sodelujem kot prostovoljec, bi se takoj odzval"

Kaj je prejela, ne povedo

Trideset tisoč udeležencev je bilo razdeljenih v dve skupini, ena je prejela cepivo, druga pa placebo. "Tudi mi ne vemo, v kateri je kdo," mi je rekla sestra, ko sem jo vprašala, v kateri skupini sem. To ve samo Moderna. "Placebo je enako pomemben kot cepivo. Testiranje potrebuje kontrolno skupino. Na oba načina pomagate človeštvu," ji je še pojasnila. 

"Počutila sem se krivo, ker sem obsesivno skrbela za svoje stanje, namesto da bi se osredotočil na višji cilj - zmago v pandemiji, zato sem nehala spraševati," je zapisala novinarka. 

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Covid-19 Zdravje Dobra novica, o kateri danes poroča ves svet

Sestra jevzela šest ali osem ampul krvi, dobila je test nosečnosti, saj je pomembno, da se med trajanjem testa jemlje kontracepcijske tabletke. Možni neželeni učinki na plod namreč niso znani. "Nato sta prišla dva človeka s cepivom v hladilniku. Ali s placebom? Smejali so se, ko sem želela trenutek dokumentirati s fotografijo. Zanje je bil to običajen delovni dan."

"Injekcija ni bolela. Odpeljali so me v čakalnico, kjer sem preventivno ostala pol ure na opazovanju. Ena od sester je nosila kapo z logotipom Superman. Vprašala sem jo, zakaj. "Ker smo tukaj vsi superheroji, dekle," je odgovorila. Dobila sem kup spominkov, nalepk, majic, mask z napisom "covid warriors" ali "covid superheroes".

Drugi odmerek sredi septembra

"Laboratorij mi je namestil aplikacijo za spremljanje temperature in poročanje o morebitnih simptomih. Ko sem prišel domov, me je roka nekoliko bolela. Spraševal sem se, ali je to znak, da sem bila cepljen? Tri dni iskanja po internetu o mestu injiciranja, o bolečinah v mišicah in podobnih izrazih, me ni pripeljalo nikamor."

Drugi odmerek je prejela sredi septembra. "Veliko bolj me je bolelo in kar nekaj časa. Na mestu pika se je pojavila groba rdeča oteklina. A še vedno ne vem, ali je šlo za cepivo ali placebo. Moram počakati, da mi Moderna nekega dne to pove. Čez čas sem spoznala, da je ta odločitev moj način, kako predelati žalost zaradi izgube očeta in dejstva, da se je svet obrnil na glavo."

dezurni@zurnal24si.

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 17:13 23.november 2020.

    ha, ha, ta video o posledicah kovid cepljenja pove vse pa ne pozabi vklopiti zvočnike ;) https://www.facebook.com/silver.j.privat/videos/3469526206466441