Zdravje > Aktualno
16602 ogledov

Covid-19: Takšni so najnovejši podatki, zdaj je na vrsti vlada

Profimedia
V Sloveniji v ponedeljek 27 novih okužb, 11 so jih prispevali mlajši od 24 let.

V ponedeljek so v Sloveniji znova opravili več testov kot minuli vikend in pričakovano potrdili večje število novih okužb. Podatki znova niso spodbudni, na novi koronavirus je bilo včeraj ob 1143 testiranjih pozitivnih 27 oseb, navaja vlada. Aktivno okuženih je trenutno 266 prebivalcev. 

Umrl ni noben bolnik s covidom-19, se pa v bolnišnicah zdravi 16 tovrstnih bolnikov (trije manj od včeraj), trije potrebujejo intenzivno zdravljenje, od tega sta dva na respiratorju.

V ponedeljek so potrdili okužbo pri enem od zdravstvenih delavcev, medtem ko med oskrbovanci ali zaposlenimi v domovih za starejše občane ni bilo potrjenih okužb, kažejo podatki sledilnika.

Po starostnih skupinah znova prevladujo mlajši, najnovejših podatkih Sledilnika za covid-19 je:

  • 11 novih okužb v starostni skupini od 15 do 24 let, 
  • 6 od 25 do 34 let,
  • 1 od 35 do 44 let,
  • 4 od 45 do 54 let,
  • 1 od 55 do 64 let,

Znova je bilo največ na novo potrjenih okužb v Ljubljani, in sicer tri. Dve so odkrili v Novem mestu, Celju, Grosupljem in na Kidričevem. Iz nogometnega kluba Aluminij v Kidričevem so sicer danes sporočili, da so trije njihovi nogometaši so okuženi s covidom-19. Sicer pa so bile potrjene okužbe v ponedeljek precej razpršene glede na občine.

Po podatkih sledilnika so jih potrdili v 21 občinah. Največ aktivno okuženih, 69, je v Ljubljani, v Celju pa imajo 18 aktivno okuženih. V ostalih občinah imajo manj kot deset aktivnih okužb.

Kaj bo odločila vlada?

Vladni predstavniki že nekaj dni napovedujejo, da bo po zadnjem vikendu ( v soboto v Sloveniji 15 in v nedeljo 13 okužb ob bistveno manj opravljenih testih) in seveda današnjih podatkih o številu novo okuženih, več znanega glede novih ukrepov.

Zdaj je že znano, da zdravstveni in notranji minister podpirata uvedbo karantene za vse povratnike s Hrvaške, po napovedih ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa naj bi se to zgodilo v četrtek. 

Minister za zdravje Tomaž Gantar pa je sinoči v Odmevih pozval vse slovenske državljane in državljanke, ki dopustujejo na Hrvaškem, naj se čimprej vrnejo v Slovenijo.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je sicer v ponedeljek dejal, da se Hrvaška ne bo znašla na slovenskem rdečem seznamu, dokler ne bo imela 40 okuženih na 100.000 prebivalcev v štirinajstih dneh.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Precejšen del hrvaške obale obarvan temno rdeče, Avstrijci množično domov

Minuli teden so v Sloveniji potrdili skupaj 174 novih okužb z novim koronavirusom, kar je sto več kot teden pred tem. Umrl je en bolnik s covidom-19, skupaj doslej 129. 

Število potrjenih primerov COVID-19 na 100.000 prebivalcev po statističnih regijah bivanja do vključno 16. 8. 2020 (zemljevid spodaj; Vir: NIJZ).

Podatki o okužbah po regijah | Avtor: NIJZ NIJZ

Več sledi....
 

 

 

 

Komentarjev 5
  • Gandolf 12:39 18.avgust 2020.

    Zdi se mi da bo tale hrvat Bruno Čapac kmalu brez funkcije.

  • izy 11:20 18.avgust 2020.

    Kako napihujete te članke s Covidom-19. Kje je novinarski profesionalizem sedaj, samo da so €€€?

  • lulibuc 10:37 18.avgust 2020.

    Neutrudni nabijalci nebuloz, zavajanja in psihiranja neumnih ovc.