Zdravje > Aktualno
25457 ogledov

"Že dva meseca nobeden z akutno levkemijo ni prišel do nas! Kje so?"

V. L.
Covid ustavlja medicino na vseh ravneh, kar je dosti večja nevarnost, kot si predstavljamo," opozarja Samo Zver, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo na UKC Ljubljana.

Da je dostopnost do zdravstvene oskrbe v času epidemije covid-19 še težja, pričajo številni zapisi na družbenih omrežjih, da za tem stojijo resnični ljudje, potrjujejo varuhi pacientovih pravic, ki zaradi tega prejemajo številne pritožbe. 

Nastaja velika škoda na zdravju ljudi, med njimi so tudi takšni z resnimi obolenji, a se zaradi trenutnega stanja v zdravstvu spostavljanje diagnostike velikokrat zavleče,  se strinjajo zdravniki in združenja bolnikov, ki pozivajo državo k ukrepanju.

Sistem ne sme biti podrejen covidu-19

Onkološki inštitut | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zdi se, da je vse podrejeno covidu, smo slišali na današnji okrogli mizi Združenja slovenskih organizacij bolnikov z rakom ONKO. Kristina Modic je trenutno stanje ponazorila s primeri ljudi, ki se dnevno obračajo nanje. "Če so se od začetka zaradi okužb, še mogoče bali iti k zdravniku, od začetka maja ni več tako. Ljudje tarnajo, da ne morejo do svojega zdravnika, da so v stiku samo z medicinsko sestro. Starejši, ki se ne znajdejo v elektronski komunakaciji, še težje prikličejo ambulatno, če pa že, jih nihče ne pokliče nazaj. Seveda ugotavljamo, da so se nekateri zdravniški timi znali organizirati, vendar na žalost ne povsod. Zelo pomembno je, da ljudje pridejo takoj do zdravnika, predvsem bolniki z rakom, za katere je pozna diagnostika usodna, kar se bo še kako zelo po poznalo, v prihodnje, čez leta. Sistem ne sme biti podrejen covidu-19, diagnostiko je treba peljati brez zamud in tukaj ne ne gre samo za onkološke bolnike. Pozivamo javnost, naj bodo pozorni za simptome, iščite pomoč in vztrajajte!," je pozvala predsednica združenja onkoloških bolnikov. 

"Posledice nediagnostike in nezdravljenja so lahko hujše kot posledice covida-19," je dodala strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana Irena Oblak, kjer so lahko dejavnost opravljali ves čas epidemije. "V marcu in aprilu so padle napotitve in potrditve celo za trideset odstotkov, v maju se je situacija izboljšala," je opozorila ob tem.

Ljudje obupali nad zdravstvom, covid ustavlja medicino

Na okrogli mizi smo slišali celo (družinska zdravnica), da so nekateri preprosto obupali nad zdravstvom, kar se med drugim pozna v več nenadnih srčnih smrti, saj kljub bolečinam v prsnem košu ne obiščejo zdravnika, predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Samo Zver pa je ob tem jasno povedal, da covid-19 "ustavlja medicino na vseh ravneh, kar je dosti večja nevarnost, kot si predstavljamo". 

Covid ni nadbolezen

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
"Covid ni nobena nadbolezen, je bolezen za zraven, treba je delati vse tisto, kar smo delali do sedaj. Ne nazadnje je Slovenija zaradi te bolezni dobila zelo lepe "cekine," je bil jasen strokovnjak, ki je še povedal, da se na njihovem kliničnem oddelku "niso pustili" in so delali skoraj tako kot prej; sicer ob še ostrejših ukrepih, saj so njihovi bolniki še posebej občutljivi na različne viruse. 

Bolnik potrebuje varnost

"Kar je najpomembnejše, treba je dopustiti stik bolnika z zdravnikom. To, da mu kar naenkrat odrežeš "dohtarja", da ne more do njega... to ni v redu. V ta namen smo mi že prej zdravnikom v žep potisnili službeni telefon, ki ga nosi naokrog in ga ne pozablja v pisarni. To pomeni, da ga lahko bolnik pokliče, ko ga mora nekaj vprašati. Na ta način dobi bolnik neko varnost." 

"Če je vojna, a takrat zaklenemo ministrstvo za obrambo?"

V času epidemije, se je po Zverovih besedah zgodilo veliko tega, kar sam nikakor ne more razumeti; na primer, zaklenjen dekanat Medicinske fakultete. "Halo? A, če je vojna, zaklenemo ministrstvo za obrambo? Tudi študente smo poslali domov, in to takšne, ki bodo dipolomirali čez nekaj mesecev in so praktično zdravniki," je bil oster strokovnjak. 

Nihče ga tudi pogleda ne več

 | Avtor: V. L. V. L.
Zver je kot kolateralno škodo covid ukrepov navedel še področje novih načinov zdravljenja, ki se nam v tem trenutku mogoče ne zdijo življenjsko pomembni" bodo pa čez nekaj let" "Naj omenim celično zdravljenje, s katerim se ukvarjam že dve leti, zdaj pa vse zgleda, kot da gre za moj osebni projekt. Gre za revolucionarno celično zdravljenje zaenkrat še krvnih bolezni, čez leto in dve pa se bo preselilo tudi na nekatere tumorje. Spomladi smo bili tik pred realizacijo, prišel je covid in nihče me niti ne pogleda več. Razvoj stoji in ostali bomo brez modernih načinov zdravljenja. Tukaj bomo goli in bosi in tudi to je treba vedeti. Škoda ki prihaja, se bo težko nadoknadila in račun za to bo zelo velik," je še dodal. 

Po Zverovih besedah se jim ustavlja medicina in to na vseh ravneh, ob tem se boji, da bolniki ne dobivajo optimalnih uslug. "Predvidevanja o preživetju bolnika so narejena na optimalnih razmerah in marsikje te optimalnosti ni. Zato ne vemo, kaj to pomeni za vsakega posameznika, pojma nimamo. Če ti bolnika ne vidiš, pa bi ga moral, se boš v večini primerov odločal solidno. Gre za to, da ti nekomu nisi ponudil optimalne usluge, pa bi moral. To ni prav, s tem se ne smemo zadovoljiti. Glede na to, da se slabih stvari zelo radi hitro priučimo, lahko to hitro postane stalna praksa...."

"Že dva meseca nobeden z akutno levkemijo ni prišel do nas. Kje so?"

Zver je trenutno stanje v medicini ponazoril še z enim pomembnim podatkom. "Na našem oddelku, kjer zdravimo limfome, krvne rake, gre zelo hitro, bolezen napreduje tako rekoč čez noč. Prodstojnica našega laboratorija me je na jutranjem raportu vprašala, kje imamo nove akutne levkemije. Že dva meseca nobeden z akutno levkemijo ni prišel do nas! Kje so? A to pomeni, da tak bolnik ne gre do zdravnika, ali se ustavi kje drugje? Ne vem, že dva meseca jih ni... "

Doktor je spregovoril tudi o danes vse bolj popularni telemedicini, ki je sicer v nekaterih primerih dobrodošla, vendar ni povsem enaka osebnemu stiku. "Mi vedno učimo, anemneza je klinični pregled. To je osnova. Sicer je danes to nekoliko zastalo, saj vsi raje delajo ultrazvočno. Se zgodi, da vprašaš, kako veliko vranico ima bolnik, pa ta odgovori, da nima ultrazvoka. Takrat me odnese pod strop... ja, potipaš, a ne? Zdaj bo tega še manj..." je bil nazoren Dr. Samo Zver.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 34
  • Decko 20:06 03.september 2020.

    Bolj je pomeben boj proti kso komunist ki jih že sto let ni, pa še v Jugi smo velik bolj živel. So źi vsi pozabili, da so takrat vsi dobili sluźbo, imeli zastonj zdravstvo, šolstvo...

  • matjaz39 19:50 03.september 2020.

    končno en pameten dohtar!

  • vzev 17:55 03.september 2020.

    Saj je že skoraj vsem jasno, da bomo imeli precej več mrtvih zaradi teh kretenskih ukrepov, kot pa zaradi tega virusa. Poznam kar nekaj takšnih ljudi, ki sedaj pač nebi in tudi ne gredo k zdravniku in tudi sam vem, ...prikaži več da ne grem. In škoda, da ne štejejo koliko ljudi je umrlo zaradi teh ukrepov, da bi potem lahko primerjali smrtnost zaradi kovida vs. smrtnost zaradi kretenskih ukrepov.