Zdravje > Aktualno
3035 ogledov

Diplomate in njihove družinske člane napadla skrivnostna bolezen

Družine diplomatov že umaknili, vzrok simptomov ostaja neznan.

Kanada se je v ponedeljek odločila umakniti družine diplomatov zaradi skrivnostne bolezni, ki je prizadela tudi ameriške diplomate. Prizadeti tožijo o slabosti, glavobolih in težavah s koncentracijo. Preiskava pa zaenkrat ni razkrila, kaj bi lahko bil vzrok.

Simptomi te skrivnostne bolezni so se zaenkrat pokazali že pri desetih diplomatih in njihovih družinskih članih, 27 pa so jih testirali, je v ponedeljek sporočila kanadska vlada v Ottawi. "Vzrok njihovih simptomov ostaja neznan, bi pa lahko bil umetno ustvarjen," so zapisali, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kanadska vlada je zatrdila, da bo sicer veleposlaništvo v Havani obratovalo naprej, menili pa so še, da turisti iz Kanade najverjetneje niso ogroženi.

Sonični napad?

Kanadske in ameriške oblasti so sprva sumile, da gre za neke vrste "sonični napad" z neznano zvočno napravo, ki je poškodovala sluh diplomatom. Zaradi domnevnega napada so tudi protestirale pri kubanskih oblasteh, ki pa so kakršnokoli vpletenost zanikale.

Zdaj so se razlage, kaj bi lahko bil vzrok simptomov, nekoliko spremenile; ameriški zdravniki domnevajo, da gre za neko novo vrsto "možganske poškodbe". To so v februarski izdaji znanstvene revije ameriškega medicinskega združenja objavili strokovnjaki Univerze v Pensilvaniji, ki so zdravili 21 ameriških diplomatov. To teorijo je zdaj prevzela tudi Kanada, še poroča AFP.

Zika virus Prvič na seznamu WHO Svet Kaj je to "Bolezen X", ki lahko uniči človeštvo? Bolezen srca Srednja Amerika Svet Skrivnostna bolezen mori v Srednji Ameriki
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.