Zdravje > Aktualno
1429 ogledov

Do sedaj testirali dva primera, tako je pripravljena Slovenija

zdravstvo Saša Despot
Nacionalni inštitut za javno zdravje pojasnil podrobnejše informacije o aktualnih razmerah širjenja novega koronavirusa. Sosednja Italija razglasila izredno stanje.

 | Avtor:
Po tem, ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sinoči zaradi novega koronavirusa iz Kitajske razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu in države pozvala h koordinaciji ukrepov v skladu z njihovimi smernicami, sta pred medije stopili predstojnica Centra za nalezljive bolezni Maja Sočan in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek. Obe sta poudarili, da je Slovenija pripravljena. "Potrebno je, da je javnost obveščena, posebna zaskrbljenosti slovenskih državljanov pa je odveč," je dodala Repar Bornškova,

Izdelana so priporočila za potnike, ki se vračajo iz ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti ter vzpostavljeno laboratorijsko diagnostiko za potrditev virusa v najkrajšem možnem času. "Imamo algoritem za obravnavo oseb s sumom, zdravstveni delavci so seznanjeni s postopki, vzpostavljena je laboratorijska diagnostika. Prav tako so izdana so priporočila za potnike, imamo tudi smernice za ukrepanje zdravstva v primeru velikih nesreč in bioloških dogodkov," je še povedala državna sekretarka. 

Koronavirus Koronavirus Zdravje WHO razglasil globalne izredne razmere, že preko 200 mrtvih

Sicer so do sedaj na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo testirali dva primera, ki sta nakazovala sum na koronavirus, a sta bila pri obeh osebah suma ovržena.

Glede potovanj je predstojnica Centra za nalezljive bolezni dejala, da gre za odločitve posameznikov. Sicer slovenskim državljanom svetujejo, da zaradi epidemije preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko. Hkrati odsvetujejo vsa potovanja v provinco Hubei s prestolnico Wuhan in na ostala območja, kjer je vzpostavljena karantena zaradi epidemije. 

Nekoliko večji strah in zadnja odločitev svetovnih zdravstvenih oblasti, ki so razglasile nevarnost, pa je zaradi neznank, ki jih ta virus prinaša. "Odgovor je v neznankah, v novostih. Gre za novi mikrob, ki ga ne poznamo, ne vemo, kako se bo širil," je dodala Sočanova.

"Težak potek naj bi imelo približno 20 odstotkov zbolelih, natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, po poročanju Kitajske se ocenjuje na 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen."

 

Virusi in težave Zdravje Ko dobite pošiljko in jo odprete, si ne vrtate po nosu

Vsaka inštitucija v državi ima protokol ravnanja v takih primerih in tudi država, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Po njenem je zelo pomembno, da se zavedamo, da epidemiološke službe spremljajo vsak primer. "Če je sum, ostaja ta oseba ločena od drugih, kje bo ta bolnik, zavisi od tega, kako bo bolan, kako se bo počutil. Vzame se kužnina, in ta bolnik se izolira," je še povedala.

Sicer je NIJZ objavil posebno številko, ki ji lahko pokliče vsak, ki je v dilemi. "Kolegica, ki je imela včeraj telefon v rokah, je ves čas odgovarjala na različna vprašanja tistih, ki želijo potovati nekam, ne samo na Kitajsko tudi v Indonezijio ali na Tajsko," je dodala Sočanova. 

Koronavirus | Avtor: Epa Epa
Glede množičnega kupovanja zaščitnih mask, je pojasnila, da so na NIJZ seznanjeni s podatkom, da jih ljudje kupujejo, čeprav je to po njenem povsem nepotrebno. "Masko je treba znati uporabljati. V javnosti te kulture nošenja nimamo," je dodala. 

Italija razglasila izredne razmere

Tiskovna agencija ANSA medtem poroča, da je Italija zaradi dveh potrjenih primerov razglasila šestesečno izredno stanje in za ukrepe namenila 5 milijonov EUR. 

V Italiji so že včeraj imeli preplah, ko je prišlo do suma z okužbo pri kitajski turistki na ladji za križarjenje v bližini Rima. Več ur je bilo več tisoč ljudi, med njimi tudi Slovenci, ujetih na ladji. Sum okužbe so kasneje ovrgli.

Po najnovejših podatkih je koronavirus na Kitajskem zahteval že 213 življenj, skoraj 10.000 je okuženih. Kar 99 odstotkov doslej potrjenih primerov okužb je na Kitajskem, večinoma v pokrajini Hubei.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • itconsua 08:45 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • tiaclaman 05:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:46 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Sorodne novice