Zdravje > Aktualno
1169 ogledov

Dokaz: Ni nujno, da so okuženi po ozdravitvi imuni

epa
Na Japonskem primer ženske, ki je zbolela dvakrat

Na Japonskem so zabeležili primer ženske, ki se je z novim koronavirusom okužila dvakrat. Japonsko ministrstvo za zdravje je na spletni strani objavilo, da gre za žensko, staro več kot 40 let, iz Osake, pri kateri so prvič okužbo potrdili 29. januarja. 3. februarja je bil test na okužbo negativen, na testu 26. februarja pa ponovno pozitiven.

Po prvem pozitivnem testu so jo sprejeli v bolnišnico, nato pa so 1. februarja, ko se ji je zdravstveno stanje izboljšalo, od tam odpustili. Ob kontrolnem pregledu 3. februarja je bil njen test negativen, kasneje pa je doma dobila kašelj, boleče grlo ter bolečine v prsnem košu. Ko so jo 26. februarja ponovno testirali, je bil njen test na okužbo z novim koronavirusom spet pozitiven, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju japonskih medijev je to prvi primer na Japonskem, da so pri osebi po odpustu iz bolnišnice okužbo z virusom potrdili v drugo. Primer Japonke naj bi bil dokaz, da ni nujno, da so okuženi po ozdravitvi imuni za novo okužbo. Na Japonskem so do danes zabeležili 894 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je sedem ljudi.

Virus se širi tudi po Evropi

Primeri okužb z novim koronavirusom se  medtem širijo tudi Evropi. Žarišče ostaja Italija s približno 400 okuženim in 12 smrtnimi žrtvami. O prvih primerih okužb poročajo iz Gruzije, Romunije, Norveške in Danske. Okužbe so v Evropi poleg omenjenih držav doslej potrdili v Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Finskem, Švedskem, v Belgiji, Grčiji, Severni Makedoniji in Švici. V Sloveniji prvega potrjenega primera okužbe še nismo zabeležili.

Navodila za potnike: 1,5 od drugih

Pri koronavirusu je sicer zaenkrat dobro znano, kako se širi, namreč s kapljicami, ki gredo iz dihal, njihov domet pa je približno en meter, je dejal. Če bi upoštevali vsa higienska navodila, bi naredili največ, pravi Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja na ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru.

Vsi, ki bi želeli podrobnosti v zvezi z virusom, lahko najbolj sveža navodila najdete tudi na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje., kjer so objavili na vodila za potnike, ki se vračjo z ogroženih območij.

 | Avtor: Nijz Nijz

NIJZ nadalje priporoča, naj tak potnik po telefonu kontaktira svojega izbranega zdravnika oz. zdravstveno službo in ob tem navede podatke o potovanju ter simptome, zdravnik pa bo podal nadaljnja navodila.

Prostore je treba očistiti

Prostore, v katerem se je oseba s sumom na bolezen zadrževala dlje časa, se očisti z vodo in čistilnimi sredstvi. Prostor je treba med čiščenjem zračiti, tekstil, kot so na primer zavese, pa oprati na temperaturi 60 stopinj Celzija in posušiti v sušilnem stroju ali ga prelikati. Nato je treba prostor razkužiti z 0,1-odstotno raztopino belilnega sredstva na osnovi natrijevega hipoklorita, na primer z varikino, ali z razkužilom, ki vsebuje 70-odstotni alkohol.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.