Zdravje > Aktualno
603 ogledov

Dosežek: Slovenski znanstveniki na poti pomembnega odkritja

Laboratorij Shutterstock
Inštitut Jožef Štefan: S kačjim strupom nad trombozo.

Tromboza pomeni, da znotraj žile nastane strdek ali tromb, ki ovira kroženje krvi po krvožilnem sistemu. Glede na mesto nastanka delimo tromboze na arterijske in venske. Najpogosteje se pojavlja v starosti, lahko pa doleti tudi mlade ljudi. V Sloveniji za vensko trombozo zboli okoli 3000 bolnikov letno.

tromboza Zdravje Venska tromboza: Vzrok številnih nenadnih smrti.

Na voljo so različna zdravila, ki sicer preprečujejo strjevanje krvi, vendar je takšno zdravljnje lahko tudi pomanjkljivo. V primeru poškodbe krvožilnega sistmema so lahko bolniki zaradi tega izpostavljeni resnim krvavitvam, zato se strokovnjaki po svetu trudijo najti snov, ki bi delovala ciljno, torej samo na vene.

Znanstveniki Odseka za molekularne in biomedicinske znanosti Instituta "Jožef Stefan" so iz kačjega strupa izolirali posebni protein, ki kot kaže veliko obeta. "Natančno so preučili molekularni način delovanja te molekule in ugotovili, da deluje predvsem v delu poti strjevanja krvi, ki je pomemben pri VTE (intrinsična pot strjevanja)," so zapisali na spletni strani inšituta. 

Po svetu že poročajo o uspehu

"Z molekularnim modeliranjem so izdelali prostorski model strukture kompleksa med modrasovo beljakovino in njeno tarčo v krvi. Zaradi unikatne strukture in načina delovanja odkritje obeta nov način zdravljenja venske tromboze, kar dokazuje tudi objava v eni najuglednejših znanstvenih revij s področja, Thrombosis and Haemostasis. O dosežku je že poročal ameriški časopis Gene Therapy Weekly," še piše v sporočilu. 

Skupino znanstvenikov je vodil profesor Igor Križaj z ljubljanskega inštituta, ki je sodeloval z raziskovalci iz Singapurja, ZDA in Švice.

Kardiovaskularne bolezni so glavni vzrok smrti po vsem svetu in v Evropi povzročajo 45 odstotkov smrti. Venska tromboza je tretji najpogostejši vzrok smrti zaradi bolezni srca in ožilja, takoj po srčnem infarktu in kapi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.