Zdravje > Aktualno
2451 ogledov

Še ena smrt zaradi podhladitve

divjina zima Ssfn.si
Pozor, še vedno je zelo mrzlo...

Konec februarja smo poročali, da je letošnji mraz v Sloveniji terjal prvo smrtno žrtev. Zgodilo se je v okolici Maribora, ko je 54- letni moški umrl tako rekoč na pragu svoje hiše.

Sneg, zima Zdravje Slovenija: Mraz terjal prvo smrtno žrtev

Včeraj, nekaj pred 14. uro pa so bili ptujski policisti obveščeni, da so v gozdu v kraju Korenjak našli mrtvega 65- letnega domačina, ki so ga pogrešali že od sobote: "Mrtvoglednik iz ZD Ptuj, ki je pregledal pokojnega, znakov nasilja na njem ni našel in je odredil sanitarno obdukcijo," so danes sporočili iz mariborske policijske uprave.

Ker na pokojniku niso našli znakov nasilja, je verjetni vzrok smrti podhladitev, moški pa je umrl že v soboto. Po opravljeni obdukciji in ko bodo zbrana vsa obvestila, bodo policisti s poročilom obvestili pristojno tožilstvo.

Ob hudi podhlajenosti smrt ni daleč, zaradi podhladitve vseh organov namreč pride do zastoja srca. Če nezavest ni preveč dolga, take bolnike uspešno rešimo, če so le pravočasnoo oskrbljeni, da ne pride do predolgega pomankanja kisika v možganih. V kolikor pride do okvare na možganih, pa so lahko posledice zelo različne," je pojasnil vodja Klinike za kirurgijo UKC Maribor, dr. Jože Ferk
 

Pozor, še vedno je mrzlo

Na Nacionalnem inšitutu za javno zdravje so sicer že pred tedni opozorili, da so tako nizke temperature lahko nevarne predvsem za starejše in otroke, pa tudi kronične bolnike, ljudi, ki užvajo alkohol, tiste, ki živijo v slabših bivalnih razmerah, in delavce, ki delajo na prostem. Ob tem so svetovali, naj se ljudje zadržujejo v zaprtih prostorih, zunaj naj bodo le dobro oblečeni in čim krajši čas. Starejši od 65 let naj redno preverjajo temperaturo v svojem domu, mlajši pa naj preverijo pri starejših sosedih in znancih, ali so njihova stanovanja primerno ogreta, še svetujejo na NIJZ-ju in dodajajo, da je treba poskrbeti tudi za varno kurjenje.

Oblecite se primerno

Strokovnjaki pri tem pravijo še, da je treba pred odhodom iz ogrevanega prostora izbrati primerna oblačila: "Oblečemo se v topla in suha oblačila. Nosimo kapo, šal, rokavice in vodoodporno obutev. Obleka v številnih slojih bo učinkoviteje ohranjala primerno telesno temperaturo. Volnena in svilena oblačila ter oblačila iz nekaterih umetnih materialov so toplejša od bombaža. Vrhnje oblačilo (plašč, jakna itd.) naj ne prepušča vetra. Poskrbimo, da so oblačila suha, kajti vlažna oblačila hitro ohladijo telo. Tudi potenje hitro odvaja telesno temperaturo, zato bodimo pozorni, da nam ni prevroče."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.