Zdravje > Aktualno
3459 ogledov

Družinski zdravniki: V ambulantah prihaja do nereda in strahu

zdravnik
Družinski zdravniki: Na pravkar končanem razpisu specializacij se je od 59 prostih mest zapolnilo le sedem.

Družinskim zdravnikom zaradi preobremenjenosti primanjkuje časa za celostno obravnavo bolnikov in pogovor z njimi, so na današnji novinarski konferenci poudarili predstavniki združenja zdravnikov družinske medicine. Opozorili so, da je v Sloveniji okoli 900 družinskih zdravnikov, za dosego evropskega povprečja pa bi jih moralo biti vsaj 1600.

Predsednik republiške strokovne komisije za družinsko medicino Aleksander Stepanović je dejal, da družinske zdravnike poleg prevelikih strokovnih obremenitev pesti tudi preobilica administrativnih opravil. Po njegovem mnenju družinski zdravniki ne bi smeli delati "na več deloviščih" hkrati. Zlasti na periferiji namreč delajo tudi v urgenci in mrliško pregledni službi.

Zanimanje mladih upada

Stepanović je dodal, da zaradi zahtevnih delovnih pogojev upada zanimanje mladih zdravnikov za specializacijo družinske medicine. Spomnil je, da se je na pravkar končanem razpisu specializacij od 59 prostih mest zapolnilo le sedem. Nadaljnje upadanje zanimanja bi po njegovih besedah le še povečevalo obremenjenost v ambulantah družinske medicine in jo naredilo nevzdržno.

Še posebej je bil Stepanović kritičen do nedavno sprejete ureditve, po kateri napotni zdravnik prevzema finančno odgovornost za neupravičeno napotitev bolnika na sekundarno raven. V Združenju zdravnikov družinske medicine Slovenije ugotavljajo, da gre za nevzdržno ureditev, ki terja enotno ukrepanje celotne medicinske stroke, ne le družinskih zdravnikov.

klinični center, bolnišnica, zdravniki Napotnice Slovenija Zdravniki upajo, da jih kolegi specialisti ne bodo kaznovali

Kaznovalan politika posledica nerazumevanja zdravstva

Članica upravnega odbora združenja Nena Kopčavar Guček je opozorila, da so v tej "nesrečni zgodbi" skupaj tako bolniki kot zdravniki, saj si oboji želijo več časa, ki bo na razpolago za obravnavo bolnikov. Po njenih besedah gre za neodgovorno odločitev politike, ki je v nasprotju s Hipokratovo prisego zdravnikov, da morajo delati v dobro bolnikov.

V združenju tudi menijo, da je "kaznovalna politika" posledica popolnega nerazumevanja zdravstva - tako potreb bolnikov kot zdravniškega poklica. Izrazili so pričakovanje, da bodo politični odločevalci namesto takšnih kaznovalnih ukrepov poskrbeli za ureditev, ki bo povečala avtonomijo družinskega zdravnika in mu omogočila, da bo na najboljši možni način prisluhnil potrebam bolnika.

V ambulantah prihaja do nereda in strahu

Predsednica evropske mreže za preventivo v družinski medicini Mateja Bulc pa je dejala, da zaradi preobremenjenosti družinskih zdravnikov v ambulantah prihaja do "nereda in strahu". "Ključna je dobra komunikacija z bolnikom, za kar pa je potreben čas," je poudarila. Dodala je, da zdravnik na dan ne bi smel pregledati več kot 30 bolnikov.

Sicer je današnja novinarska konferenca združenja tudi napovedala svetovni dan zdravnika družinske medicine, ki ga bodo zaznamovali v soboto. Letos bo potekal pod geslom Družinski zdravniki vodijo po poti do dobrega zdravja.

 

Komentarjev 2
  • dragec 19:35 17.maj 2018.

    spet ga mešajo ti bogovi v belem