Slovenija
3784 ogledov

Zdravniki upajo, da jih kolegi specialisti ne bodo kaznovali

klinični center, bolnišnica, zdravniki Anže Petkovšek
Namesto kaznovanja, stimulacija.

Zdravnik, ki pacienta neupravičeno napoti na pregled k specialistu, bo, glede na novo ureditev, ki jo je nedavno sprejela vlada, sam kriti stroške pregleda in preiskav. Zdravniki, zaposleni v zdravstvenih domovih, "kazni" ne bi plačali iz lastnega žepa, pač pa bi jo kril delodajalec, medtem ko bi tretjina zdravnikov na primarni ravni, ki so koncesionarji, plačilo morali kriti sami. Ali je napotitev potrebna in stopnja nujnosti na napotnici ustrezna, bodo ugotavljali zdravniki specialisti. "Upam, da do tega v praksi ne bo prihajalo," meni Igor Muževič, predsednik sindikata družinskih zdravnikov Publik.um.

zdravnik Strah jih je kazni Zdravje Zdravniki že zavračajo izdajanje napotnic

"To je še eden od ukrepov dehumanizacije zdravniškega poklica in vdiranje politike v odnos zdravnik - pacient," pravi Muževič. Ukrep je sprejet in v veljavi, vendar se še ne izvaja, saj za vsa bolezenska stanja strokovni kolegiji še niso pripravili normativov in standardov, po katerih bi zdravniki delovali. Prvi naj bi normative pripravili na področju revmatologije, z ukrepom kaznovanja zdravnikov pa naj bi omilili pritisk na urgenco. "Strokovnih kriterijev za vsa stanja ni mogoče postaviti, Bolnik je skupek bolezenskih stanj, odnosov in pridruženih bolezni in presega določene strokovne kriterije," opozarja Muževič.

Bolnik kot človek stroj

"Na bolnika gledamo kot na človeka stroja, kot na skupek simptomov," se strinja tudi pediatrinja Tina Bergant in ponazarja primer glavobola, ki ga je mogoče odpraviti s tableto ali pa je znanilec katere od hujših bolezni, vendar zdravnik, da bi to razkril, potrebuje čas. 

Zdravnik družinske medicine naj bi imel za obravnavo bolnika okoli sedem minut časa. Družinska zdravnica Nena Kopčavar Guček se ob tem in ob novem ukrepu ministrstva sprašuje: "Kako bomo stimulirali mlade zdravnike, da ostanejo v Sloveniji, če pa jih tukaj za njihovo delo čakajo finančne kazni?" V zadnjem letu naj bi Slovenijo zapustilo že okoli 100 mladih zdravnikov.

Pediatri prisiljeni pisati hitre napotnice

"Pediatri smo vedno znova presenečeni, kako se je zdravstvena politika potrudila, da bi poslabšali položaj otrok," pa zadnji ukrep ministrstva komentira pediatrinja Bernarda Vogrin. "Samo v velikih mestih je pediatrov dovolj, na ruralnih območjih to delo prevzemajo upokojeni zdravniki," razlaga Vogrinova. "Ko bodo na ta območja začeli prihajati naši mladi kolegi, bodo prevzeli preobremenjene ambulante in neurejene kronične bolnike, zato bodo prisiljeni pisati hitre napotnice," ponazarja Vogrinova.

Bolan otrok Zdravje Brez upokojenih pediatrov bi mnogo dispanzerjev že zaprli

Število napotitev k specialistom se je po podatkih ministrstva za zdravje v zadnjih letih povečalo za 30 odstotkov. Po podatkih sindikata Praktik.um pa naj bi bilo neutemeljenih sedem odstotkov napotitev, v ZDA je takih napotitev okoli 20 odstotkov. 

Ali hočejo zdravnike spreti?

"V milijonih primerov je torej napotnica izdana primerno, ob par 100 primerih, kjer je bila napotitev neustrezna pa se tega problema ne lotiš z macolo," pravi Muževič, Bergantova pa opozarja tudi na stisko na drugi strani. "Na sekundarnem nivoju se bojijo biti arbitri. Zakaj je do tega ukrepa prišlo, ni jasno, vendra gre za tako restriktiven in kaznovalen ukrep, ki se mu moramo vsi upreti," pravi. "Vprašanje je, kdo stoji za to odredbo? Je namen, da bi se zdravniki med seboj dajali?" pa sprašuje Mojca Kos Golja, specialistka revmatologije in članica Društva za Fibriomalgijo.

Ministrstvo o preklicu ne razmišlja

Ukrep, ki ga je uvedlo ministrstvo, kvari odnos, zbija avtoriteto in spušča zdravnike na nivo navadnih prekrškarjev, opozarja Kos Golja. Na ministrstvu o preklicu tega ukrepa ne razmišljajo. "Ministrstvo za zdravje je imelo možnost, da ukrep prekliče, vendar tega ni storilo. Na koncu je vedno vlada tista, ki potrdi nove ukrepe. Očitno bo potrebno počakati na sestavo nove vlade. Osebno, če bi mi kdo naložil to kazen, bi se boril do Strasbourga, saj ni možno, da bi bila taka kazen ustavna," pravi Muževič.

Kje pa je rešitev?

Rešitev problema napotitev na sekundarno raven in več drugih težav v zdravstvu vidi v popolnoma drugi smeri, kot je smer, v katero se usmerja ministrstvo za zdravje. "Izvajalce je potrebno stimulirati, da doprinesejo čim več k temu, da je človek zdrav. Zato je potrebno spodbujanje avtonomije izvajalca. Zdravnik, ki ima nižje stopnje hospitalizacije, njegovi bolniki imajo daljšo življensko dobo ... pa naj bo stimuliran."

Komentarjev 4
  • Pepe007 07:54 25.april 2018.

    Ko je človek pri prvem zdravniku, je lahko situacija povsem drugačna kot čez mesece pri specialistu. In takrat je lahko napotnica nepotrebna. ZZZS naj določi kvoto stroškov na zavarovanca. Ko jo zavarovanec presega, naj s svojim kadrom ugotavlja in utemeljuje, ...prikaži več ali zavarovanec še rabi obravnavo ali ne in mu preostane samoplačništvo. Da bi tak sistem lahko funkcioniral, pa seveda rabimo več konkurenčnih zavarovalnic že za obvezno zavarovanje.

  • miki1234 17:55 24.april 2018.

    že zdaj komaj izdajo kakšno napotnico. resne obravnave pa sploh nisi več deležen. zdravstvo naj se komplet sprivatizira, ker se bodo samo tako dvignil nivo kakovosti. dokler bo preveč gnilega kadra (žal jih večina vegetira, ostalih 20% pa gara), bo ...prikaži več stanje takšno kot je... mizerno.

  • Snežinko 16:11 24.april 2018.

    No, dejstvo je, da je te napotnice nujno treba uredit, ampak ne na tak način. Dejstvo je, da je večina napotnic "nujnih". Ampak treba se je vprašat ZAKAJ? Zato, ker če zdravnik ne da nujno bo pacient na vrsti čez ...prikaži več dve, tri leta. Ko bodo to uredili tudi potreb po NUJNO ne bo več. Ampak tako, kot je tole bo pa težava takoj, ko bosta dva zdravnika imela nasprotujoči mnenji...čigava bo obveljala...?