Zdravje > Aktualno
68 ogledov

Ebola se spet širi

ebola EPA
Od ponovnega izbruha šest obolelih, od tega sta dva umrla, sporočajo z Liberije.

Liberija je v sredo sporočila, da je od novega izbruha ebole konec junija umrl že drugi oboleli, bolezen pa se širi tudi v prestolnico Monrovia.

Od novega izbruha ebole so v Liberiji doslej potrdili šest primerov okužbe, dva človeka sta umrla, štiri obolele zdravijo, je povedal vodja liberijskih zdravstvenih služb Francis Karteh.

Blizu letališča 

Nove okužbe so se pojavile v vasi blizu mednarodnega letališča ob obalnem mestu Margibi. Za prvo novo smrtno žrtev ebole so razglasili 17-letnika, pri katerem so ebolo ugotovili šele po smrti. A sedaj bolezen ni več omejena na okrožje Margibi, saj o primeru, in sicer smrtnem, poročajo tudi iz Monrovie.

Kot je povedal Karteh, gre za moškega, ki so ga v kritičnem stanju prepeljali na oddelek za zdravljenje ebole, kjer je umrl. Moškega so, ker je bilo znano, da je bil v stiku z enim od obolelih, spremljali, a je bolezen z jemanjem zdravil za zniževanje telesne temperature pred oblastmi skrival.

Karteh je ob tem izpostavil, da prizadevanje za zajezitev izbruha ebole ovirajo posamezniki, ki ne priznajo, da so bili v stiku z obolelimi.

Umrlo več kot 11.250 ljudi

Na zahodu Afrike je od najhujšega pojava smrtonosne hemoragične mrzlice konec leta 2013 umrlo več kot 11.250 ljudi. Virus se je iz Gvineje marca lani razširil v Liberijo, kjer je umrlo več kot 4800 ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija je nato maja razglasila, da v Liberiji ni več ebole, a se je bolezen konec junija znova pojavila.

Tudi v Sierri Leone in Gvineji še vedno beležijo po okoli 20 novih primerov okužbe z ebolo tedensko. Število obolelih je sicer občutno upadlo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.