Zdravje > Aktualno
14389 ogledov

Epidemija nevarne bakterije na Hrvaškem, umrle štiri osebe

Urgenca Profimedia Urgenca
Streptokokne okužbe so lahko zelo hude, če preidejo zunaj običajnih lokalizacij okužbe.

S sosednje Hrvaške v zadnjem tednu poročajo o porastu invazivnih streptokoknih bolezni, kamor sodita sepsa in meningitis. Po podatkih Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), je od začetka septembra do sredine januarja zbolelo 12 ljudi, štirje pa so umrli. Vsi so bili stari od 30 do 65 let.

Kot piše hrvaški Jutarnji list, so po umiritvi epidemije covid-19 strokovnjaki pričakovali, da se bo povečalo število obolelih za nekaterimi drugimi virusnimi in bakterijskimi boleznimi, in prav to se zdaj dogaja.

Infektolog Marko Kutleša je za časnik dejal, da imajo na zagrebški infekcijski kliniki že nekaj časa izredne razmere, posebej na urgenci. "Imamo veliko več invazivnih streptokoknih okužb, ne le v primerjavi s pandemičnimi leti, ko je bilo to zaradi uvedenih epidemioloških ukrepov, torej močnejše osebne zaščite, pričakovano, ampak tudi v primerjavi s časom pred korono. Neredko se srečujemo s težko obliko streptokokne okužbe, septičnimi stanji,  pljučnico in bakterijskim meningitisom. Preprosto, obstaja veliko bolj invazivna oblika te okužbe," je dejal.  

Infektolog je dodal, da so o invaziji streptokoknih okužb najprej poročali iz Velike Britanije in ZDA, nato pa se je okužba močno razširila med odraslimi in otroki tudi na Hrvaškem.

"Res je, da je bolezen v večini primerov blažja in se kaže kot streptokokna angina ali škrlatinka, obstajajo pa tudi hude oblike. Zakaj je prišlo do te eksplozije okužbe, še ne vemo, verjetno pa je zaščita v času pandemije covida-19 "ena od krivcev." Možno je tudi, da je  prišlo do sprememb v sami bakteriji, kar je manj verjetno, a možno. Ko pride do porasta okužb, je vzrok bodisi v bakteriji bodisi v gostitelju, vendar je potrebnih več študij, da bi ugotovili, kaj je bil sprožilec," je povedal Kutleša. 

Streptokokne okužbe so lahko zelo hude, če preidejo zunaj običajnih lokalizacij okužbe. To pomeni, da bakterija ne ostane le na primer v mandljih ali na površini kože, ampak se razširi v kri in povzroči sepso ali v pljuča ter povzroči pljučnico ali zaide v centralno živčevje in povzroči meningitis. Ta bakterija izloča tudi toksine, ki lahko povzročijo sindrom toksičnega šoka.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 14:12 31.januar 2023.

    Nekateri smo tule pisali že ob pozivih k drugemu cepljenju, da določeni neodvisni zdravniški krogi opozarjajo, da večkratno cepljenje lahko oslabi imunski sistem. Ne se sedaj čudit, da so ljudje bolj občutljivi...Dobro bi bilo napisati kakšen članek tudi o presežnih ...prikaži več smrtih v letu 2022, v dobro precepljenih državah, ki "jih ne znajo pojasniti"....Se pa kreteni v WHO že nagibajo k temu, da bi to pripisali kar podnebnim spremembam...Seveda se bodo ovce strinjale....

  • Ender3 13:33 31.januar 2023.

    Da bi bila stvar še bolj kaotična, obstaja pomanjkanje nekaterih antibiotikov, ki so kao prepoceni za izdelavo in uporabo.