Zdravje > Aktualno
3098 ogledov

Farmacevti o tem, koliko bo stalo cepivo

Profimedia
Iz Združenja farmacevtskih podjetij iz zvez s sedežem so sporočili, da bo treba izdelati 15 milijard odmerkov novega cepiva, kar je trikrat od običajne letne proizvodnje, če se odšteje cepiva proti gripi.

Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije se z razvojem cepiva trenutno po svetu ukvarja okrog 125 različnih skupin strokovnjakov, kar nekaj med njimi jih je že v fazi preverjanja s kliničnimi študijami. 

Iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera so na primer že aprila sporočili, da razvijajo cepivo za množično uporabo, v Italiji ga bodo na ljudeh začeli testirati sredi poletja. Sicer je italijanska infektologinja na včerajšnji tiskovni konferenci ob obisku v Ljubljani pojasnila, da njihovi strokovnjaki preučujejo kar nekaj cepiv. Po njenih besedah so nekatera že v drugi fazi. "Mislim, da bolje razumemo klinične značilnosti te bolezni," je dodala. 

Najprej bo na voljo zahodnim državam

Zaradi vse večjega poznavanja bolezni so znanstveniki optimistični. Ena največjih svetovnih farmacevtskih družb Pfizer je pred časom napovedala, da bo njihovo cepivo zoper koronavirus pripravljeno jeseni. 

Na obisku v SLO Zdravje Italijanska infektologinja o cepivu in zakaj ne odpirajo šol

Prvi mož podjetja Albert Bourla je prejšnji teden na srečanju Združenja farmacevtskih podjetij in zvez (IFPMA) poudaril, da ga bodo najprej dobile zahodne države. Razlog za to je posebna tehnologija za shranjevanje cepiva, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Današnje tehnologije zahtevajo, da se cepivo shranjuje pri minus osmih stopinjah Celzija," je v Ženevi dejal Bourla in dodal, da v Afriki za kaj takega verjetno ni ustrezne infrastrukture. "Zato sem prepričan, da bomo s cepivom najprej prisotni v zahodnih državah."

IFPMA ob tem sporoča, da bo treba izdelati 15 milijard odmerkov novega cepiva, kar je trikrat več cepiva od običajne letne proizvodnje, če se odšteje cepiva proti gripi.

Odmerek cepiva bi stal le nekaj dolarjev

Predstavniki farmacevtski podjetij so medtem napovedali, da bodo cepiva za preprečevanje okužbe z novim koronavirusom trgu ponudile po proizvodni ceni. Ta zaveza velja, dokler bo v veljavi izredno stanje, razglašeno s strani Svetovne zdravstvene organizacije, je obljubil vodja raziskav pri Johnson & Johnsonu Paul Stoffels. Glede na ocene, naj bi odmerek cepiva proti koronavirusu stal le nekaj dolarjev.

Uspeh brez primere

Spodbudna novica prihaja tudi iz ZDA, kjer pri iskanju cepiva aktvino sodeluje tudi vojska. Znanstvenik ameriškega vojaškega programa za raziskovanje nalezljivih bolezni Wendy Sammons-Jackson je sinoči na tiskovni konferenci v Pentagonu povedal, da je "smiselno pričakovati obliko cepiva, ki bo določenemu sloju prebivalstva na voljo do konca leta."

Njegov kolega Kayvon Modjarrad je pri tem dodal, da se raziskovalci hitreje učijo o novem virusu kot o katerem koli drugem virusu pred tem. "Od zasnove do tretje faze kliničnih preskušanj in morebitne odobritve v samo v nekaj mesecih, to bi bil uspeh brez primere. Vendar verjamem, da je v teh okoliščinah mogoče," je dodal. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • supreme 16:08 03.junij 2020.

    Seveda se hitro ucijo, ce je cepivo bilo delano vzporedno z virusom