Zdravje > Aktualno
903 ogledov

Fides: Pogajanja le pesek v oči. Kako naprej?

stavka zdravnikov Anže Petkovšek
Medtem so zdravniki zaostrili stavko, pričakovati je več odpovedi pregledov, ob tem morajo zdravniki in zobozdravniki opravljati nujne storitve ter oskrbeti otroke, nosečnice in starejše.

Splošna stavka zdravnikov in zobozdravnikov se nadaljuje, saj ponedeljkova pogajanja med predstavniki Fidesa in vlade niso bila uspešna. Kot so sporočili iz Fidesa, se bodo pogajanja nadaljevala danes ob 18. uri.

Medtem so zdravniki zaostrili stavko, pričakovati je več odpovedi pregledov, ob tem morajo zdravniki in zobozdravniki opravljati nujne storitve ter oskrbeti otroke, nosečnice in starejše. 

Fides: Takšni so razlogi za stavko

Tudi po včerajšnjih pogajanjih obe strani nista dosegli bistvenega napredka. "Vedno bolj jasno postaja, da so pogajanja vlade samo pesek v oči delavcem v zdravstvu, bolnikom in vsem ostalim prebivalcem, ker se reševanje stavkovnih zahtev sploh še ni začelo," je za Radio Slovenija dejal podpredsednik Fidesa Milenko Stankovič.

V sindikatu si želijo ureditve plač in plačnega sistema zdravnikov na način, ki bo ločen in neodvisen od splošnega sistema plač v javnem sektorju - nova ureditev bi se začela uporabljati najkasneje 1. julija 2024. Ob tem pa si želijo sprejetje dveh aneksov h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike, v katerih bi določili karierno pot zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij.

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V predlogu aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike Fides med drugim predlaga uvedbo novega delovnega mesta starejši zdravnik oziroma zobozdravnik specialist, na katerem bi zaposleni lahko dosegel tudi 66. plačni razred, torej skoraj 5890 evrov osnovne bruto plače.

Ob tem bi v kolektivni pogodbi sindikat črtal določbe, po kateri nove standarde in normative dela zdravnikov obravnava in potrdi zdravstveni svet ministrstva za zdravje. Kot tretjo zahtevo so izpostavili 100-odstotno plačilo stavkajočim v času stavke.

Med razlogi za začetek stavke so v sindikatu navedli tudi zavlačevanje s plačno reformo in zapostavljanje zaposlenih ob vse več dodatnih nalogah in obremenitvah. Prav tako opozarjajo na po njihovi oceni "prisilne ukrepe", ki jih uvaja decembra sprejeti zdravstveni interventni zakon, pa tudi na zapiranje oddelkov in ambulant kot posledico pomanjkanja zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev.

To odgovarja vlada

Vlada je Fidesu ponudila stavkovni sporazum, ki ponuja rešitev v okviru enotnega plačnega sistema, saj bi po njenem višanje plač samo eni skupini vneslo dodatna nesorazmerja. Minister za javno upravo Franc Props je v ponedeljkovih Odmevih Televizije Slovenija povedal, da se vlada ne pogaja samo s Fidesom, ampak sočasno tudi z drugimi sindikati javnega sektorja. "Z drugimi sindikati smo dosegli dogovor oziroma smo tik pred tem, žal nam je, da Fides ta del rešuje tako s pogajanji kot s stavko," je poudaril minister. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • bobubob 11:09 23.januar 2024.

    Medtem, ko čakate da bo pomrlo še več s 'cepivom' zastrupljenih državljano, bi lahko ovadili vsaj nekaj zločincev med vami, ki še vedno brezsramno pljuvajo po vaši stroki in ostanku ugleda ! Ne? No, potem pa ne jamrajte, da nimate ...prikaži veče ugleda, še manj ga bo. Če ne bo denarja od vlade, boste pač kasirali še od Seagena..https://www.propublica.org/article/we-found-over-700-doctors-who-were-paid-more-than-a-million-dollars-by-drug-and-medical-device-companies

  • Kmodri_ 21:09 16.januar 2024.

    Res je, a pesek v oči pacientov!

  • rd2dmk2 17:29 16.januar 2024.

    jest predlagam nekaj. dajmo dohtarjem te povišice. ampak potem jim vzemimo vse sestre, vse hišnike, vse strežnice vse čistilke in jih pošljimo na zaslužen dopust na .. zarad mene na afroditin otrok. naj se tam spočijejo. dohtarji naj pa med ...prikaži več tem štejejo povišice in nosijo polne kahle stran. sestre dobijo nazaj, ko ...... dajo odpoved in se prijavijo na novo . z 90 % nižjo plačo.pa da vidimo kdo bo odnehal.