Zdravje > Aktualno
4872 ogledov

Ganljivo: Posnetek, ki vas ne bo pustil ravnodušnih

youtube
Bolnik s hudo parkinsonovo boleznijo doživi trenutek, ob katerem zajočejo vsi...

Upokojeni britanskemu kraljevemu marincu, ki trpi za neozdravljivo parkinsonovo boleznijo, je napredna terapija še kako pomagala. Na posneteku, ki vas ne bo pusti ravnodušnega, skupaj z družino doživi trenutek, ki mu je za vedno spremenil življenje. 

Britancu je ta nevrološka bolezen močno prizadela gibanje. Hudo tresenje rok, počasno gibanje in otrdelost mišic, so njegove težave, kar je videti tudi na posnetku. Vendar se v trenutku vse spremeni. "Ha, čutim,"  reče presenečeno. "Počutim se dobro," pove po tem, ko se roke kar naenkrat umirijo, ko se vidno ganjen moški brez težav dotakne nosu in sam popije vodo iz plastičnega kozarca. " Mislim, da si zaslužim aplavz," pove pred presrečno družino, ki ne more verjeti spremembi. 

Video posnetek prikazuje posebno terapijo - zdravljenje z Globoko možgansko stimulacijo ali Deep Brain Stimulation (DBS). Gre za metodo delovanja, podobno kot pri srčnem spodbujevalniku, le da v tem primeru elektroda spodbuja možgane. Sicer je omenjena terapija na razpolago tudi pri nas.

Globoka možganska stimulacija

Po tej medodi v možgane vstavijo posebne žice z elektrodami na konici, ki na točno določeno mesto v možganih dovajajo blage električne signale. Povezovalne žice te elektrode povežejo z z nevrostimulatorjem, ki ga vsadijo pod kožo pod kjučnico. Zdravnik nevrostimulator programira, le-ta pa nato preko elektrod povezanih s podaljški dovaja blage električne signale v točno določeno možgansko jedro z namenom, da prekine signale, ki povzročajo motnje gibanja.

Primanjkuje jim dopamina

Parkinsonova bolezen je kronična napredujoča nevrodegerativna bolezen možganov. Propadati začnejo celice, ki proizvajajo živčni prenašalec dopamin, ta pa je ključni pri regulaciji gibanja. Kadar ga primanjkuje, postane gibanje počasno in okorno, človek se lahko trese ali ima težave z ravnotežjem.

Zdravila za parkinsonovo bolezen ni, zdravniki ne vedo, kako nastane in koga si izbere. Po navedbah Fundacija Parkinsonove bolezni, na svetu zaradi te bolezni trpi okoli deset milijonov ljudi. Trenutno dostopne terapije po njenih navedbah izboljšujejo simptome brez upočasnjevanja ali zaustavljanja napredka bolezni.  

Zdravljenje z matičnimi celicami?

Spodbudna novica je letos prišla z Japonske, kjer so tamkajšnji raziskovalci napovedali prvo uporabo induciranih pluripotentnih matičnih oz. izvornih celic iPS za zdravljenje Parkinsonove bolezni pri človeku. Ekipa raziskovalcev z univerze v Kyotu je v izjavi za medije sporočila, da namerava iPS celice zdravih darovalcev prevzgojiti v možganske živčne celice, ki proizvajajo dopamin, in nato pet tisoč teh celic vsaditi v možgane bolnikov.

Benjamin Ganljiv trenutek Zdravje Deček izve, da je premagal raka
 
Komentarjev 2
  • ode 07:57 19.oktober 2018.

    Nič novega. V Lukovici pri Domžalaj je imel to zadevo neki možki nameščeno že pred petimi leti kot poskusni Zajc - sedaj že pokojni. Celotna naprava z baterijo, ki se polni brezkontaktno - daljinsko, je nameščena pod kožo na zgornjem ...prikaži več desnem delu prsnega koša in povezana z elektrodo v možganih. Oseba je imela daljinec, s katerim je lahko sama vklopila ali zklopila napravo in nastavila jakost delovanja.

  • Pepe007 12:54 18.oktober 2018.

    Neverjetno