Zdravje > Aktualno
7140 ogledov

Gantar: "Dokler ne bo nujno, tega ne bomo počeli"

Tomaž Gantar Anže Malovrh/STA
Postelj je trenutno dovolj, je poudaril zdravstveni minister. Dokler ne bo nujno, ne bodo ukinjali drugih zdravstvenih programov.

Skušajo nadoknaditi zdravljenje tistih, ki so v prvem valu "izpadli" iz sistema

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v oddaji Studio City dejal, da je bistvena razlika med prvim in drugim valom v tem, da smo sprva zapirali zdravljenje za številne druge bolezni, v drugem pa tega ne počnemo. "Skušamo nadoknaditi zdravljenje tistih, ki so takrat izpadli. Kar pa pomeni, da imamo problem s številom covid-19 bolnikov, okuženih in bolanih, in tistih bolnikov, ki ves čas zasedajo postelje," je pojasnil. 

Pa bodo opuščali druge zdravstvene programe? "Postelj je trenutno dovolj. Za prvo fazo imamo na voljo 232 postelj, zdaj se jih zaseda dobrih sto, tu je rezerve precej. Bi pa morali začeti postopno programe ukinjati, a dokler to ne bo nujno, tega ne bomo počeli," je poudaril.

Če ne bomo nagrajevali dobrih zdravnikov, jih bomo imeli vse manj

Je pa Gantar priznal, da obstaja možnost, da bodo zdravniki izločeni iz enotnega plačnega sistema, kot ga poznamo, saj po njegovih besedah ta sistem ni primeren za vse poklice. Obenem je zagotovil, da kratkoročnih posledic ne bo. "A moramo biti pripravljeni, da bomo začeli nagrajevati tiste, ki so boljši - če tega ne bomo storili, bomo imeli čez nekaj let še hujše probleme s kadrom," je dejal. Po njegovem mnenju je odločitev družbe, koliko denarja smo pripravljeni vložiti in dajati v zdravstvo. Nekatere države namreč dajajo precej več. Mi iz proračuna dajemo približno 3 odstotke, povprečje na evropski ravni je 8 odstotkov, je pojasnil Gantar.

Nad čakalne vrste s pomočjo zasebnikov

Zavrnil je tudi očitke, da omogočajo privatizacijo zdravstva, saj da želijo ljudem, ki so danes prisiljeni obiskati zasebnika, omogočiti, da jim ni treba plačati pregleda. "Mi to delamo z enkratnim programom, ki bo konec naslednjega leta končan. To ni dolgoročno," je dejal in poudaril, da so dandanes čakalne vrste 10-krat daljše kot nekaj let nazaj. 

"To je krivično, kot minister sem zadolžen, da ta začarani krog prekinem. A čarobne formule ni, potreben je konsenz. To pomeni, da bo treba zagotoviti drugačno organizacijo dela, da nam zdravniki ne bodo uhajali v tujino," je povedal Gantar.

Gantar ne bo kandidiral za predsednika DeSUS-a

O tem, kdo bo novi predsednik DeSUS-a, pa je dejal, da so odprte vse možnosti, tudi vnovični prihod "novega starega predsednika", torej Karla Erjavca. Po njegovih besedah je pred DeSUS-om težka naloga, a se sam za mesto predsednika stranke zagotovo ne bo potegoval. "V tem trenutku bi izpadlo neresno, da bi sam kandidiral, ker nimam časa, da bi se ukvarjal s kampanjo in svojim resorjem," je še poudaril.

dezurni@zurnal24.si

Tomaž Gantar Slovenija Gantar prepričan, da se bo Janša strinjal
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice