Slovenija
3449 ogledov

Gantar prepričan, da se bo Janša strinjal

Tomaž Gantar Anže Petkovšek
Kako bo premier Janez Janša ravnal, bo jasno v torek. Gantar je prepričan, da bo premier spoštoval odločitev stranke DeSUS.

V torek bo znano, kako bo ravnal predsednik vlade Janez Janša, ki ga je svet DeSUS pozval k razrešitvi kmetijske ministrice Aleksandre Pivec. Premier bo s Pivčevo predvidoma še opravil razgovor.

Začasni zastopnik stranke DeSUS Tomaž Gantar je pojasnil, da se bodo na torkovem popoldanskem sestanku koalicije "dogovorili, kako in kaj". Sestanka se bodo udeležili vodje poslanskih skupin in predsedniki koalicijskih strank. Na vprašanje, ali pričakuje, da bo premier sledil pozivu, pa je odgovoril, da je odločitev koalicijske stranke smiselno spoštovati. Gantar verjame, da jo bo premier spoštoval.

"Treba pa je to izpeljati. Razumem, da je tudi korektno, da opravi razgovor z ministrico, ki je delala v tej vladi," je dejal in pojasnil, da je ministrica danes odsotna. Na vprašanje, ali bi lahko bil torek zadnji da v službi Pivčeve s polnimi pooblastili, pa je odvrnil, da ne ve, kakšen bo v torek dogovor in "kaj se bo navsezadnje sama odločila: ali odstopiti ali čakati na razrešitev".

Aleksandra Pivec znani rezultati Slovenija Pivčeva povsem pogorela, a vrača udarec: "To bi se z mojim umikom prikrilo"

Gantar vztraja, da je bil postopek skladen s pravili

Odzval se je tudi na ostre besede Pivčeve, da gre za njeno "diskreditacijo in likvidacijo" z vseh funkcij mimo vseh političnih in demokratičnih standardov. Kot je poudaril, je bil postopek v skladu z vsemi pravili, ki veljajo v stranki in so bila sprejeta demokratično.

Da je prišlo do padca javnomnenjske podpore stranki DeSUS, je po njegovih besedah logično glede na to, kaj se zadnje čase medijsko in javno dogaja. "Ljudje so naveličanji javnega pranja perila in nesporazumov, to je jasno vsem," je dejal. To je po njegovih besedah zagotovo sprožila Pivčeva, v dogajanje pa so vpleteni vsi in "verjetno v tem delu na nek način soodgovorni".

Aleksandra Pivec | Avtor: Nik Jevšnik/STA Nik Jevšnik/STA
Težave je treba reševati znotraj stranke

Kot je še dejal, si ne dela nobenih utvar, morali bodo začeti pametno delati, razčiščevati svoje probleme znotraj stranke in biti tvorni partner pri delu, ki ga opravljajo. Sicer pa je ponovil, da se za mesto predsednika stranke ne bo potegoval in opozoril, da ima veliko dela v zahtevnem resorju, ki ga vodi.

Po njegovih besedah danes o morebitni rekonstrukciji vlade niso govorili. Za vodjo urada za demografijo pa bodo v okviru DeSUS najprej sprožili postopek in poskusili najti čim boljšega kandidata, je še povedal.

Vroče poletje za DeSUS

Dogajanje v DeSUS je vidneje na očeh javnosti vse od sredine poletja, ko se je bivša predsednica stranke Aleksandra Pivec znašla pod očitki javnosti zaradi prepletanja službenih in zasebnih obveznosti ob njenih obiskih na Krasu in v Izoli. Zaradi suma kršitve zakona o integriteti je Komisija za preprečevanje korupcije zoper Pivčevo uvedla postopek.

Sama je očitke zanikala, toda poslanska skupina se je predsednici odrekla in zahtevala njen odstop. Sledili so zapleti okoli interpretacije pristojnosti sveta stranke za razrešitev vodstva stranke. Ko je Pivčeva ugotovila, da v organih stranke ne uživa večinske podpore, je s položaja vendarle odstopila, njen položaj je kot začasni zastopnik stranke prevzel Gantar.

Franc Jurša Slovenija Jurša: Če bo ministrica, Janša nima več naše podpore

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Friderik1950 18:43 28.september 2020.

    Ker DESUs na politični sceni zaradi nekaj kozarcev rujnega pač ne obstaja več, Janša ne rabi 'spoštovati' nikakršnih zahtev njihovih poslancev. Praktično jih ima v žaklju. Če bodo želeli z odhodom zrušiti vlado, pa sploh nikoli večne bodo poslanci.

  • Avatar praufo
    praufo 17:13 28.september 2020.

    pa kje so našli tega gantarja, ki je enkrat že odstopil s položaja ministra ... res sem vesel, da je podpora desusa tako padla in resnično upam, da jih nikoli več ne bo v parlament, še lepše bi pa bilo ...prikaži več , da gantar ne bi bil več minister , ker tako nesposobnega jeclavca kot je on, že dolgo ni bilo na politični sceni ... in tak človek naj bi bil zdravnik, lepo vas prosim, nesposoben , zato pa mamo takšno zdravstvo ... gospa pivec naj si pa najde drugo stranko, ker ne spada med te izsiljevalce

  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 17:04 28.september 2020.

    Grobar javnega zdravstva.