Slovenija
588 ogledov

Janša: Pojasnimo lahko vsak potrošeni evro

Janez Janša Epa
Predlog rebalansa, ki ga ima danes na dnevnem redu DZ, po besedah predsednika vlade Janeza Janše res prinaša visok primanjkljaj, a gre za posledico nepričakovanih izdatkov za blaženje posledic epidemije covida-19. "Vlada lahko natančno do vsakega evra pojasni, za kaj bodo porabljena ta sredstva," je dejal.

4,2 milijarde evrov visok primanjkljaj

Medtem ko veljavni proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel novembra lani, predvideva presežek, pa bo v skladu z rebalansom državna blagajna zdaj leto končala s primanjkljajem v višini 4,2 milijarde evrov. "Primanjkljaj je nastal zato, ker so se zaradi epidemije bistveno zmanjšali prihodki, hkrati pa povečali odhodki," je dejal Janša.

Do začetka septembra je bilo neposrednim uporabnikom proračuna za blaženje posledice epidemije že izplačanih skoraj 1,6 milijarde evrov, je povedal.

Številni ukrepi PKP, dvig povprečnine občinam ...

Spomnil je na ukrepe vlade: delavci so iz ukrepa subvencioniranja čakanja na delo ter dodatka zaradi prekomerne obremenitve za obvladovanje epidemije prejeli skoraj 500 milijonov evrov, zaposlenim v gospodarstvu je bilo oproščeno tudi za okoli 560 milijonov evrov prispevkov. Samozaposleni in kmetje so dobili okoli 150 milijonov evrov v obliki mesečnega temeljnega dohodka ter oprostitev prispevkov, denar so iz proračuna izplačali tudi upokojencem in drugim ranljivim skupinam.

Spomnil je na dodatna sredstva za socialne transferje in za zdravstvo ter prav tako na turistične bone, ki so jih prejeli vsi prebivalci Slovenije in s katerimi smo po njegovih besedah rešili turistično sezono in ohranili turistično gospodarstvo v razmeroma dobri kondiciji. "Zagotovili smo tudi dvig povprečnine občinam," je dodal Janša.

Manj bo pobranega davka

Po drugi strani so se prilivi v proračun zmanjšali. Od državljanov se bo letos v proračun nateklo za 230 milijonov evrov manj dohodnine, manj bo pobranega davka na dodano vrednost in trošarin, podjetja bodo plačala manj davka od dohodkov pravnih oseb. "Ta denar je ostal pri državljanih, gospodarstvu, zato so vsi ti subjekti bistveno manj občutili posledice epidemije," je dejal.

Nekateri ukrepi iz dosedanjih štirih protikoronskih paketov ukrepov še veljajo, v pripravi je prav zdaj še peti paket. Zato je predvidena tudi splošna proračunska rezervacija v višini dobre milijarde evrov, je še povedal Janša.

"Sredstva so bila porabljena gospodarno"

Vsi doslej sprejeti ukrepi vlade so po njegovih besedah bistveno olajšali položaj in splošno socialno in gospodarsko sliko v državi. "Sredstva so bila porabljena gospodarno," je zatrdil Janša in opomnil, da bi brez teh ukrepov slovensko gospodarstvo trajno ali začasno izgubilo okoli 150.000 delovnih mest.

Predlagani rebalans, ki ga bodo poslanci danes obravnavali ves dan in predvidoma še večji del srede, je po premierjevih besedah realistična odslikava javnofinančnega položaja države v tem trenutku. Sam verjame, da bo proračun lahko leto 2020 zaključil v na novo začrtanem okviru, a hkrati je opomnil, da so bolj vprašljiva naslednja leta, saj ne vemo, koliko časa bo epidemija trajala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Decko 17:44 22.september 2020.

    Naj pojasni kje je dnar od orožija ?

  • blayo 13:09 22.september 2020.

    Mogoče lahko pojasnijo vsak potrošen evro, ampak kaj veliko kredibilnosti pri tem pa nimajo več.

  • Avatar olor
    olor 10:20 22.september 2020.

    Kakšen poštenjak, ne morem verjeti.