Zdravje > Aktualno
697 ogledov

Gripa: To je pokazal graf

Gripa Anže Petkovšek
Vrhunec obolevnosti z gripo ponavadi nastopi februarja.

Število obiskov zaradi akutnih dihal in gripi podobnih bolezni se je zadnjem januarskem tednu samo še povečalo, sporočajo z NIJZ, kjer tedensko spremljajo podatke o gripi in drugih akutnih okužbah dihal.

Zaradi povečanega števila gripe in gripi podobnih obolenj so v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor do preklica prepovedali obiske na oddelku za pljučne bolezni, že od prej pa enaka prepoved velja tudi za oddelek za nevrološke bolezni, so danes sporočili iz mariborske bolnišnice.

Skupno so influenco dokazali pri četrtini testranih vzrocev, kar je več kot prejšnji teden. Gripa razsaja povsod, po vseh slovenskih regijah, kar potrjujejo vzorci iz različnih laboratorijev. 

gripa Pandemija Zdravje Pandemija gripe: Vedo, da prihaja, vendar ne morejo storiti ničesar

"V enakih deležih krožita influenca tipa A in B. Pri influenci A prevladuje podtip A (H1N1) pdm09," navajajo na NIJZ in dodajajo, da število okuženih z respiratornim sincicijskim virusom RSV,  ki so jih dakazali pri 16. tih odstotkih testiranih bolnikov ostaja enako tednu poprej.

Dojenček virus Zanje nevarnejši od gripe Zdravje Dečki zbolijo pogosteje kot deklice.

 | Avtor: NIJZ NIJZ
Od drugih virusov, ki krožijo trenutno in povzročajo obolenja, je bilo največ (13%) rinovirusov.

Sicer je po Evropi vedno več obolelih zaradi gripe, gripa pa je udarila tudi na Vzhodu, kjer do sedaj še niso beležili večjega števila bolnih. V Sosednjih državah je stanje podobn našemu, tako tudi v Avstriji in na Hrvaškem prevladuje gripa influence tipa B.

Moška gripa Zdravje Gripo in druge viroze moški in ženske prebolevajo različno

Glede na to, da gripa običajno najbolj udari v februarju, je v prihodnje pričakovati, da se bo krivulja na grafu, še bolj strmo dvignila.

Novi prostori urgence UKC Ljubljana. Zdravje Na urgencah so imeli veliko dela
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.