Zdravje > Aktualno
2343 ogledov

Hrvaška študija: Število teh zastrupitev bistveno večje, kot pred epidemijo

Profimedia
Skupina zagrebških raziskovalcev je analizirala prijave težav povezanih s simptomi zastrupitve z razkužili, ki so jih v zadnjih mesecih beležili v hrvaškem centru za zastrupitve.

Hrvaška tiskovna agencija Hina opozarja, da je v zadnjih mesecih na stotisoče ljudi uporabljalo različna razkužila za zaščito pred novim koronavirusom, vendar so ta sredstva povzročala tudi težave.  Zagrebški strokovnjaki so ugotovili, da je njihovo število bistveno večje kot v obdobju pred pandemijo.

Število izpostavljenosti površinskim dezinfekcijskim sredstvom se je v prvih šestih mesecih leta 2020 v primerjavi z letom 2019 podvojilo z 21 na 41 primerov, škodljiva izpostavljenost ročnim dezinfekcijskim sredstvom pa se je povečala s pet na 46 primerov.

razkuževanje površin razkužilo | Avtor: Profimedia Profimedia
Najpogostejši dezinfekcijski sestavini, s katerimi so se ljudje zastrupili, sta bila hipoklorit (na primer varikina) in etanol.

Izpostavljenost površinskim razkužilom so najpogosteje zabeležili pri odraslih (56 odstotkov). Pri tem je šlo za nenamerno zaužitje teh snovi, ki so prodrle v prebavni sistem in za vdihavanje teh snovi v pljuča.

Večina je kazala le blage simptome, kot je draženje prebavil ali dihal, medtem ko so o hujših zastrupitvah v obliki jedkih poškodb prebavil poročali le v enem primeru, so zapisali v študiji.

Kar se otrok tiče, je bila izpostavljenost dezinfekcijskim sredstvom za roke najpogostejša pri predšolskih otrocih (70 odstotkov) - ti otroci so imeli v glavnem blage težave s prebavili.

Avtorji študije ugotavljajo, da bi bilo treba v epidemiološka priporočila za preprečevanje okužbe s COVID-19 vključiti tudi osnovne ukrepe za preprečevanje morebitnih toksičnih učinkov razkužil (biocidnih proizvodov).

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.