Zdravje > Aktualno
154 ogledov

"Idealna" družina z dvema otrokoma

Družina v gozdu Profimedias
Najbolj pereč problem za ženske in njihove družine je danes denar - vsaj v Veliki Britaniji, kaže raziskava britanskega BBC. Iz raziskave izhaja tudi, da imajo ženske danes pozitivnejši pogled na lasten zakon.

Raziskavo so na 1004 ženskah vseh starosti na Otoku opravili ob 70. obletnici programa Ženska ura Radia 4 britanske radiotelevizije. Odgovarjale so na vprašanja v zvezi z življenjem nasploh, zakonom, denarjem, spolnostjo, družino, delom in videzom, na spletni strani navaja BBC.

Izsledki kažejo, da bi se današnje ženske prej poročile z istim človekom, če bi se za zakon odločale znova, kot ženske v 40. letih minulega stoletja.

Sedeminosemdeset odstotkov vprašanih je namreč povedalo, da bi si znova izbrale aktualne soproge, medtem ko je Gallupova raziskava iz leta 1949, ki so jo opravili na ženskah in moških, pokazala, da bi se tako odločili v 77 odstotkih. Danes bi se z nekom drugim poročila desetina žensk.

Ženske vseh starostih so danes v veliko večji meri zaposlene kot leta 2016. Na Otoku namreč danes v službo hodi 60 odstotkov žensk, medtem ko je bilo takih pred 65 leti 31 odstotkov.

Zaposlene zaradi samospoštovanja

Na vprašanje, zakaj so se odločile za zaposlitev, je več kot polovica vprašanih v starosti med 18 in 64 let na prvem mestu naštela samospoštovanje, temu so sledili denar, sodelavci in delovno okolje. Pri ženskah, starejših od 65 let, je sicer na prvem mestu denar.

Najbolj pereč problem za ženske in njihove družine je danes denar. Tako je povedala petina vprašanih žensk, najbolj pa težave s financami pestijo ženske v starosti med 25 in 34 let (28 odstotkov).

Ženske | Avtor: Profimedias Profimedias
Ženskam v tej starostni skupini tudi veliko pomeni videz. Sedemintrideset odstotkov vprašanih jih je namreč povedalo, da se jim bi zdelo huje, da so označene za debele kot za neumne ali dolgočasne. Med vsemi vprašanimi ženskami si jih največ, to je 42 odstotkov, ne želi biti označenih za neumne.

Ko gre za spolno življenje, je skoraj četrtina vprašanih v starosti med 25 in 34 letom povedala, da so v spalnici izjemno zadovoljne, na drugi strani pa so bile vprašane v starosti med 55 in 64 let tiste, ki so v spolnosti najmanj zadovoljne, saj jih je le 16 odstotkov izjemno zadovoljnih, devet odstotkov pa jih je izjemno nezadovoljnih.

Na vprašanje v zvezi z otroki je raziskava pokazala, da so ženske, ki zaslužijo največ, v dvakrat večji meri (osem odstotkov) od tistih z najnižjim zaslužkom prepričane, da je ne imeti otroka ideal.

Prav tako so odločitvi za otroka oz. otroke manj naklonjene ženske, ki so diplomirale (10 odstotkov), od tistih brez diplome (štirje odstotki). Podobno je pri polno zaposlenih v primerjavi z zaposlenimi za polovični delovni čas.

Več kot polovica vprašanih (56 odstotkov) je sicer povedala, da se jim zdi idealna družina tista z dvema otrokoma. Gallupova raziskava iz leta 1938 je na primer pokazala podobno. Takrat sta se dva otroka zdela ideal 45 odstotkom žensk.

Sicer pa ženske v starosti med 25 in 34 let najbolj skrbi lastno zdravje ter zdravje svojcev in prijateljev (68 odstotkov), to, da bodo v starosti imele dovolj denarja (53 odstotkov) in da bodo lahko sklenile konce (51 odstotkov).

Ženske v tej starostni skupini so tudi v najmanjšem deležu menja, da so srečnejše od svojih mater pri njihovi starosti. Tako je povedalo 27 odstotkov vprašanih, medtem ko so tiste starejše od 65 let takšno mnenje izrazile v 43 odstotkih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.