Zdravje > Aktualno
10 ogledov

"Imamo preobilico trupel"

Ebola EPA
V Sierri Leone se je uspešno zaključila tridnevna karantena, prostovoljci so ugotovili 150 novih primerov okužb.

V Sierri Leone se je včeraj končala tridnevna prepoved izhodov za zajezitev epidemije ebole, ki so jo oblasti ocenile kot uspešno in je ne nameravajo podaljšati, poroča britanski BBC. Ukrepa se je očitno držala večina od približno šest milijonov prebivalcev države. Oblasti so odkrile 150 novih primerov okužbe in 70 nepoznanih primerov smrti.

Najodločnješi ukrep

Od petka zjutraj do nedelje zvečer je skoraj trideset tisoč prostovoljcev hodilo od hiše do hiše in ljudi poučevalo o eboli. Iskali so tudi morebitne obolele in po navedbah vodje izrednega operativnega centra Stevena Gaojia odkrili 150 novih primerov okužbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Imamo preobilico trupel, ki jih je treba še pokopati, a to je že vsakodneven pojav od izbruha ebole (...) Sedaj vsaj imamo okoli 150 novih primerov," je povedal Gaojia.

Tamkajšnje ministrstvo za zdravje je sicer pred tem navedlo, da so s testi odkrili zgolj 22 novih primerov okužbe. Oblasti pa so že pred tem razkrile, da so našli 70 trupel. Tridnevna karantena je najodločnejši ukrep proti eboli, ki ga je katera od afriških držav doslej sprejela v boju proti eboli, navaja BBC. Sierra Leone je ena od držav na zahodu Afrike, ki jih je izbruh ebole najhuje prizadel. Od približno 2600 žrtev, ki jih je doslej terjala ebola, so jih po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v Sierri Leone zabeležili 562, v Liberiji 1459, v Gvineji 601, v Nigeriji pa osem.

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 15:47 22.september 2014.

    Ameriški vojaki, ki pomagajo, zagotovo niso opremljeni s Patrijami. Zanima me, ali so slovenski vojaki ustrezno usposobljeni, da bi lahko pomagali ameriškim.