Zdravje > Aktualno
15147 ogledov

Infektologinja Lejko Zupanova: "S tako boleznijo se še nisem srečala"

kitajski virus 2019nCoV Profimedia kitajski virus 2019nCoV
Infektologinja je že vrsto let in pravi, da se s tako boleznijo še ni srečala: "Sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj," je dodala.

Še nikoli nismo videli patogena, ki bi se med ljudmi širil s takšno lahkoto, v teh dneh opozarjajo strokovnjaki z vsega sveta. Novi koronavirus ali sars-cov-2 je edinstven virus z edinstvenimi značilnostmi dodaja infektologinja in predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc. Pravi, da se sama s takšno boleznijo še ni srečala, čeprav je v tem poklicu že več kot trideset let. "Sproti se učimo iz literature in lastnih izkušenj," je povedala.

 | Avtor: Ministrstvo za zdravje Ministrstvo za zdravje
"Tukaj gre za bolezen, ki lahko prizadene kogarkoli in kjerkoli - pravzaprav ne vemo v natančno kakšni okoliščini se je nekdo okužil. Če pri gripi navadno rečemo, da smo bili v stiku z nekom, ki je kašljal in kihal, so tukaj simptomi, za katere sploh ne ne vemo, ali ima bolnik okužbo na koronavirus ali ne. Zato se vsi učimo," je dodala infektologinja, ki je znova opozorila na ukrepe, za katere je stroka prepričana, da učinkujejo. 

"Zato je še kako pomembno, da se jih držimo. Upoštevajmo socialno distanco in se izogibajmo stikom s tistimi, ki imajo znake bolezni. Umivajmo si roke, čeprav je to za nekatere mogoče že prežvečena tema," je dodala Lejko Zupančeva.

Virus bo ostal

"Domnevam, da bo ta virus ostal. Tako bomo drugo leto testirali gripo, respiratorni virus in še koronavirus," je dodala strokovnjakinja, ki je prepričana,  da tako drastičnih ukrepov, kot jih imamo sedaj, jeseni ne bomo potrebovali. "Številke iz Italije so zelo zaskrbljujoče in temu bi se zelo radi izognili, če se le da."

Koronavirus 168 več mrtvih Zdravje Zmanjkuje postelj, zdravniki prepuščeni grozljivim odločitvam

Zdravilo za ebolo

Koronavirus v Italiji | Avtor: Epa Epa
Po številnih državah intenzivno iščejo cepivo, strokovnjaki napovedujejo, da bi ga lahko dobili najprej septembra. Medtem pa prihajajo dobre novice o učinkovitosti nekaterih že znanih zdravil - eno takšnih je sestavina, ki se uporablja pri zdravljenju ebole. Gre za neregristrirano zdravilo, pri katerem pa se poraja vprašanje, ali bo Slovenija sploh prišla na vrsto zanj. 

"Kar se zdravila tiče, mislim, da ne bo takšne hude gneče, ker zdravilo še ni zapisano, kot obvezno zdravilo za zdravljenje. Prvič še ni registrirano, drugič je v nekakšni sočutni rabi, kar pomeni, da je namenjeno tistim bolnikom, ki ga najbolj potrebujejo. Ko bo, če bo zdravilo registrirano, pa menim, da ga ne bo težko dobiti," je dodala Lejko Zupanova. Po njenem pri nas obstaja možnost hitrega in interventnega uvoza takšnega zdravila. 

Koronavirus Slovenija Zadnji podatki: V Sloveniji 34 primerov koronavirusa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • maresem 08:16 11.marec 2020.

    Preventiva, preventiva,... enih pofukanih mask in razkužila pa še danes ne moremo normalno kupiti, če pa že, pa po 10x ceni. To je vaš dosežek, banda nesposobna.

  • maresem 08:13 11.marec 2020.

    Seveda se bo zdravilo našlo, saj je že znano, le pravo ceno bo treba postaviti, da se bo lahko masovno lupilo, kradlo bolnikom na račun par posameznikov - farmacevtski mafiji.

  • jakec1575 07:30 11.marec 2020.

    še 3 tedne so govorili, da vedo vse, danes pa to. Da se sproti ucijo in improvizirajo. Totalno nepripravljeni zaceli dodatne ukrepe sprejemati 5 cez 12to. vec srece kot pameti do sedaj, Slovenija. Kljub dvema "umetnikoma", eden od njih zdravnik. ...prikaži več Ker zdravnikom pac nismo mogli pokvariti smucanja v Italiji. 3 teden nazaj bi morali zdravnikom prepovedati potovanja, ne vceraj.