Zdravje > Aktualno
32316 ogledov

Iz te države smo uvozili največ okužb, to pa nas zdaj najbolj skrbi

Covid-19 v BiH Epa
Po zadnjih podatkih so v tednu od 22. do 26. junija pri nas zabeležili 25 uvoženih primerov, največ, kar 11, iz Bosne in Hercegovine.

V Sloveniji so okužbe s covid-19 precej razpršene po celotni državi, kar je predvsem posledica dejstva, da je večina okužb vnesenih iz držav iz t. i. rdečega seznama, že nekaj dni opozarjajo strokovnjaki. 

Tomaž Gantar Slovenija Minister Gantar: Na Hrvaško raje ne hodite

V torek so na primer nove okužbe potrdili v devetih občinah; štiri v Ljubljani, dve v Moravčah in po eno v Kopru, Ravnah na Koroškem, Radovljici, Sevnici, Miklavžu na Dravskem polju, Ajdovščini in na Ptuju.

Okužena oseba je bila v fitnesu

Kdaj pa kdaj v javnost pricurlja tudi novica, kako se je kdo okužil - danes smo na primer izvedeli, zakaj se je na seznamu občin znova pojavila Sevnica. "Zaradi osebe, ki je danes zjutraj sporočila, da je pozitivna na covid-19 in se je najverjetneje (po poteku zgodbe) okužila v Zagrebu ter je včeraj zvečer obiskala fitnes v Sevnici - obveščamo, da fitnes v Sevnici preventivno zapiramo za vsaj naslednje tri dni,"  je fitnes dopoldne obveščal na Facebooku.

Sledilnik Covid-19, kjer podrobneje spremljajo pojavnost okužb pri nas, navaja, da je med novo okuženimi, ki jih je po zadnjih podatkih v Sloveniji 13, še en zdravstveni delavec, skupaj okuženih v zdravstvu je torej sedem. Gre seveda za okužene zdravnike iz UKC Maribor - najverjetneje jo je med kolege uvozil zdravnik, ki se je vrnil iz Črne gore. 

In še en zanimiv podatek. "Vidimo lahko, da se je okužba v zadnjem mesecu prenesla na mlajše in srednje generacije, okužbe v starejših starostnih skupinah so v glavnem iz prvega vala," navajajo pri Sledilniku Covid-19.

Iz te države smo uvozili največ okužb

Ker je večina okužb vnešenih iz držav iz t. i. rdečega seznama, Nacionalni inštitut za javno zdravje po novem spremlja tudi število prijavljenih primerov okužb s covid-19 v Sloveniji glede na najverjetnejši vir okužbe, torej importirane primere. 

Po zadnjih, sinoči objavljeni podatkih, so v tednu od 22. do 26. junija pri nas zabeležili 25 uvoženih primerov, od tega največ, kar 11 iz Bosne in Hercegovine, 7 iz Srbije, 4 iz Kosova, 2  iz Hrvaške, dva primera iz Kazahstana.

Covid-19 v Italiji Covid-19 Zdravje Iz Italije prihajajo nove in pomembne ugotovitve o prenašalcih virusa

Beovićeva: "To je tisto, kar nas posebej skrbi,"

Vodja vladne strokovne skupine Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci poudarila, da v Sloveniji ne predstavljajo več težave samo vneseni primeri, ampak tudi vsi tisti, ki so nastali kot sekundarni, torej, da so bolezen dobili od vnesenih primerov. Več imamo v zadnjih dneh tudi primerov, ki imajo neznan izvor. "To je tisto, kar nas posebej skrbi," je dodala.

Tedensko gibanje teh primerov si lahko ogledate na spodnji tabeli. 

 | Avtor: Nijz Nijz

"Ob današnjih 13 primerih je povezava z mariborskim, ni pa povsod odkrit izvor okužbe. Nekateri so t. i. karantenski primeri, recimo družinski člani, ki so že v karanteni, ki pričakovano zbolijo. Del pa je tudi neznanih. Vsak dan jih je nekaj. To je slaba napoved."

Balkan v podobnem stanju kot Italija marca

Na zadnji novinarski konferenci smo še slišali, da NIJZ skrbno spremlja epidemiološke razmere v posameznih državah in na podlagi vhodnih podatkov in drugih ocen pristojnih služb oceni, kakšno je dejansko stanje in sprejme ustrezne odločitve. "Če gledamo situacijo v Italiji za nazaj, takrat bi ne le Sloveniji, ampak tudi drugim državam pomagala zgodnja zapora meje z Italijo. Za nas Balkan zdaj predstavlja podobno situacijo in se bojimo, da bomo z zaporo prepozni. Dnevno spremljamo, od kod prihajajo novi bolniki. Če se bo začelo to število vnesenih iz Hrvaške povečevati, bomo podobno kot za druge države predlagali spremembo režima," je še dodala Beovičeva.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 18
  • sam1 08:18 02.julij 2020.

    Ob prvem valu okužbe so sedanja vlada in njeni privrženci pripisovali krivdo Šarcu in Čeferinu,sedaj,ko so zavestno "zajebali" in se nam obeta še hujši drugi val zaradi (ne)ukrepov,pa "smo" uvozili ogromno število okužb v Slovenijo-torej je odgovornost na ljudstvu ali kako....

  • Friderik1950 07:11 02.julij 2020.

    Kakšen uvoz? Saj gre pravzaprav za isto državo, le da imamo v Sloveniji več malih Sarajevov.

  • Avatar Tolistella
    Tolistella 00:50 02.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

Sorodne novice