Zdravje > Aktualno
15032 ogledov

Izkoristite pravico, ki vam pripada po novem

Profimedia
Strokovnjaki svetujejo, da s prvima dvema odmerkoma cepiva opravite pozimi.

Z letošnjim poletjem so pri nas proti klopnemu meningitisu začeli prvič brezplačno cepiti  tudi večje število populacije, natančneje, brezplačno cepljenje je od letos, poleg tistih, ki so zaradi dela in študija veliko po gozdovih, na voljo tudi dvema starostnima skupinama ljudi - tri leta starim otrokom in starim 49 let. Starši otrok rojenih leta 2016 oziroma tisti z letnico rojstva 1970, izkoristite pravico in se cepite že to zimo, zdravstvena zavarovalnica vam po novem plača tri odmerke cepiva. 

zdravstvo; Fotografija je simbolična Huda izkušnja Zdravje Klopni meningoencefalitis: "Ob šestih zjutraj sem se zbudil in padel v komo!"

Zavarovalnica "časti" tri odmerke

Nasploh strokovnjaki svetujejo, da s prvima dvema odmerkoma cepiva opravite pozimi, tako se zaščita pred boleznijo vzpostavi še pred aktivnostjo klopov. Tretji odmerek sledi čez 9 do 12 mesecev. Po treh letih je treba ponovno dati poživitveni odmerek, naslednji pa na pet let.

Cepljenje proti KME za odrasle opravi izbrani osebni zdravniki, za otroke pa izbran pediater. "Cepljenje proti KME se pri otrocih praviloma začne izvajati ob sistematskem pregledu otroka pri starosti treh let ob namenskih pregledih. Cepljenje predšolskih otrok se vedno izvaja v spremstvu staršev," so nam pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ)

tzlepotazdravje 06.11.2007, medicinska sestra, kartoteke, dostopnost zdravstveni Velikanska razlika Zdravje KME in cepljenje: "Ko sem prišla v Slovenijo, me je to zelo presenetilo"

Pojasnjujejo, da so v štirih mesecih, julija, avgusta, septembra in oktobra za program cepljenja, ki se financira in obveznega zdravstvenega zavarovanja izdali 4.850 odmerkov cepiva za odrasle in 5.800 odmerkov KME za otroke. "V vlogi za širitev programa, ki jo je NIJZ naslovil na Zdravstveni svet, je bila ocena stroškov cepljenja ene generacije otrok in ene generacije odraslih proti KME, pri predvideni 50 odstotni precepljenosti, okrog 2,5 milj EUR," so še pojasnili na NIJZ. 

Predlog za širitev programa, ki prevideva brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME) za dve skupini ljudi, je NIJZ oblikoval že pred tremi leti in sicer na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja bolezni. Ti kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. Posebej visoka je pri starejših, najvišja v starostni skupini od 55 do 64 let. Tudi potek bolezni je težji pri starejših bolnikih. Sicer štiričlansko družino celjenje danes stane slabih štiristo evrov.

Bolezni, ki jih prenašajo klopi: Letos na srečo manj obolelih

Po zadnjih podatkih je letos zbolelo 70 ljudi, 31 žensk in 39 moških. V enakem obdobju lani je bilo prijavljenih 139 primerov bolezni, kar je seveda dober podatek. 

 | Avtor: Nijz Nijz

Bolezen,  ki jo prenašajo klopi je tudi lymska borelioza. Za boleznijo, za katero sicer ni cepiva, je letos zaenkrat zbolelo 3417 oseb, lani je bilo v tem času prijavljenih že 7001 primerov, kar je za polovico manj. 

Bolnišnica Video Zdravje Študentka delila posnetek hudih napadov, ki so posledica borelioze Borelioza Razširjena po celi Sloveniji Zdravje NIJZ: To je rekordna številka, največja obolevnost v novogoriški regiji

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 4
  • Laznivi 17:13 07.november 2019.

    A ta bolezen prizadene edino tiste ki so stari 3 in 49 let ...videl ze butlje ampak tako butalske drzave pa se ne...

  • Avatar Mirko
    Mirko 10:37 07.november 2019.

    Zakaj že

  • perhan63 10:15 07.november 2019.

    govori o klopnem meningitisu...butelj