Zdravje > Aktualno
118 ogledov

Je delo za stoječo mizo bolj zdravo od sedenja?

Pisarna Profimedias
Posledice dolgega sedenja za pisalno mizo so lahko škodljive, zato se mnogi odločajo tudi za visoke pisalne mize, za katerimi stojijo ...

Z delom za stoječo mizo ne izgubimo bistveno več kalorij, kot tedaj, ko delo opravljamo sede. Raziskava je pokazala, da v eni uri za stoječo mizo posameznik v povprečju izgubi 88 kalorij, medtem ko med sedenjem, izgubi osem kalorij na uro manj – torej 80. Za primerjavo: z eno uro hoje izgubimo okoli 210 kalorij.

Drugi pozitivni učinki

Ima pa lahko delo stoje druge pozitivne učinke. Zagovorniki izpostavljajo, da tovrstno delo po obroku vrne nivo krvnega sladkorja na normalno raven hitreje kot takrat, ko sedimo. Drugi ugodni učinki dela stoje, ki temeljijo na negativnih posledicah sedenja, bi lahko bili povezani z manjšim tveganjem za debelost, sladkorno bolezen, srčno-žilne bolezni in raka – še posebej na debelem črevesju in na dojkah. 

Delo stoje pa ima lahko tudi negativen stranske učinke. Če se odločite za nenadno spremembo in začnete delati stoje, strokovnjaki svetujejo, da to novo navado v svoj delovni proces uvedete postopoma, saj lahko nenadna sprememba vodi v bolečine v križu, nogah in stopalih. Začnite s polurnim oziroma enournim delom v stoje in dolžino postopoma podaljšujte.

Za ugotavljanje pozitivnih učinkov dela za stoječimi mizami pa je sicer za zdaj še prezgodaj, saj poglobljene študije še niso bile opravljene.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.