Zdravje > Aktualno
817 ogledov

Je uživanje človeške posteljice ali placente res koristno?

rojevanje, bolnišnica, nosečnica, porod Shutterstock
Placentofagija je postopek pri katerem mati po porodu poje posteljico (placento) tekočine in tkivo, ki se porodi skupaj z otrokom. Iz ljubljanske porodnišnice ni dovoljeno odnašati posteljice.

Mnogim nosečnicam porod prinaša veliko skrbi; kje roditi in kako roditi ali se odločiti za epiduralno blokado, ki omogoča neboleč porod.

V zadnjem času je na različnih forumih mogoče zaslediti vse več vprašanj na temo plecenografije oziroma ali je res dobro, da mati po porodu poje svojo posteljico.

Slavne mamice, ki so javno priznale, da so pojedle svojo posteljico, prav gotovo prispevajo k temu. Ameriška zvezdnica resničnostnih šovov Kourtney Kardashian je na primer dejala, da so ji tablete, narejene iz posteljice spremenile življenje, igralka Alicia Silverstone pa je razkrila, da so te tabletke tako močno vplivale na njeno počutje, da jih je njen mož poimenoval kar v "vesele tabletke". 

Te ženske so torej prepričane, da jim bo zaužitje posteljice pomagalo pregnaati poporodno depresijo, da bodo po tem imele dovolj mleka za dojenje. Mnoge so prepričane, da zaužitje posteljice uravnava hormonsko neravnovesje, ki ga prinašata nosečnost in in porod.  

Prekrvavljeni, gobasti organ namreč plodu prek popkovine zagotavlja hranila, kisik in hormone, zato ga nekatere ameriške babice zaradi njegove hranilne vrednosti priporočajo tudi mamicam.

Nenazadnje tudi nekatere živali takoj po kotitvi pregriznejo popkovino ter posteljico pojedo, zato nekatere ženske pravijo, da to tudi nam ne more škoditi. 

Malo je raziskav o uživanju placente, je po preučevanju trenda, ki se je najbolj razširil po ZDA, opozorila vodja oddelka za vedenjsko psihologijo na Univerzi Northwestern v Chicagu Crystal Clark.

Placebo učinek?

Raziskava objavljena v Archives of Women‘s Mental Helath ugotavlja, da takšna praksa v resnici nima koristi, da ni dovolj podatkov, ki bi lahko potrdili trditve o koristnem zaužitju posteljice. Poleg tega opozarjajo, da do zdaj niso bila raziskana tveganja pri takšni praksi. Zato ne moremo biti prepričani o varnosti uživanja posteljice: “Res je na voljo veliko osebnih izkušenj žensk o tem, nimamo pa nobene sistematične raziskave, ki ugotavlja resnične koristi ali morebitna tveganja,” zaključuje avtorica raziskave in klinična psihologinja.

V posteljici se nabirajo tudi škodljive snovi

placenta | Avtor: Profimedias Profimedias
Da ni dokazov o koristnih učinkih placentofagije, pravijo tudi v ljubljanski porodnišnici: "V strokovni literaturi ni nobenega dokaza, da posteljica preprečuje poporodne težave pri materi ter da učinkuje regenerativno. Posteljica je organ, namenjen izključno prehrani ploda. Je organ, ki se zelo hitro stara in je ob koncu nosečnosti že pošteno iztrošen, v njem se nabirajo kalcij in številni presnovni produkti. Včasih se tako zelo postara, da na koncu ne uspe več niti ustrezno oskrbovati ploda, zato porod sprožimo 10-14 dni po predvidenem roku, če se seveda spontano ne začne prej. Motnje v delovanju posteljice so vzrok z številne bolezni pri materi (npr. preeklampsija) ter za neustrezno rast ploda," so nam odgovorili s Porodnišnice Ljubljana, kjer so dodali, da takoj po porodu vse posteljice pregledata babica in zdravnik.

Kam s posteljico? 

V ljubljanski porodnišnici so nam še povedali, da posteljice, kot tudi ostalega biološkega materiala, ni dovoljeno odnašati iz porodnišnice: "V primerih nezapletenih porodov posteljice takoj zamrznemo in jih enkrat tedensko oddamo za sežig, tako kot gre za sežig ves drug biološki material iz bolnice. V nekaterih primerih pa posteljice pošljemo na natančen patohistološki pregled, po pregledu pa za sežig," so pojasnili.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Tine123 07:09 21.januar 2017.

    Uglavnem gnusno...Kot drugo pa bolnice veselo služijo s posteljicami.

  • Božidar Dinič 16:33 20.januar 2017.

    hrana za javno kuhinjo kebab recimo ali športnike

  • matz 11:16 20.januar 2017.

    ajao, ker debilizem