Zdravje > Aktualno
2042 ogledov

Kaj glede brezplačnega cepljenja obljublja nova vlada?

Cepljenje proti meningokoku
Lani se je število obolelih spet precej zvišalo...

Predlog za širitev programa, ki prevideva brezplačno cepljenje za dve skupini ljudi, je že pred pred dvema letoma oblikoval Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in sicer na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME. Ti kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi.

NIJZ je zaradi tega predlagal brezplačno cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu za dve skupini ljudi, maja 2017 je predlog podprl  še najvišji usklajevalni in posvetovalni organ na področju zdravstvenega varstva pri ministrstvu za zdravje oziroma zdravstveni svet.  

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu bo brezplačno za otroke do treh let in odrasle od 45. do dopolnjenega 50. leta starosti, program pa bi se lahko začel izvajati že leta 2018, so sporočili takrat. 

Vendar se to ni zgodilo, na ministrstvu za zdravje, pod takratnih vodstvom Milojke Kolar Celarc so nam za začetku lanskega leta pojasnili, da bi brezplačno cepljenje za dve skupini ljudi pomenilo precejšen strošek za ZZZS, zato bo na izvedbo treba počakati. Okvirni stroški programa cepljenja ob 50 odstotnem deležu cepljenih ciljnih skupin naj bi znašali okrog 2.700.000 evrov.

Že letos jeseni?

Z vprašanjem, kdaj bo država izpolnila obljubljeno, smo se v teh po enem letu - vmes se je zamenjala vlada- ponovno obrnili na ministrstvo. "Uvrstitev programov v Splošni dogovor je odvisna od vsakoletnih razpoložljivih finančnih sredstev ZZZS in potreb, ki vedno močno presegajo ta sredstva. Kljub temu so bila v letu 2018 za izvedbo programa cepljenja proti KME delno že zagotovljena finančna sredstva, vendar zaradi obsežnosti programa ne v zadostni meri. Manjkajoča sredstva so zato načrtovana v Splošnem dogovoru za pogodbeno leto 2019. V kolikor bo program potrjen v okviru partnerskih pogajanj, se bo cepljenje za omenjene ciljne skupine lahko pričelo izvajati v drugi polovici leta 2019," so nam odgovorili z ministrstva, ki ga sedaj vodi Samo Fakin. 

Visoka obolevnost

Predlog za širitev programa je NIJZ oblikoval na podlagi podatkov epidemiološkega spremljanja KME, ki kažejo, da je obolevnost v Sloveniji ena najvišjih v Evropi. Posebej visoka je pri starejših, najvišja v starostni skupini od 55 do 64 let. Tudi potek bolezni je težji pri starejših bolnikih. Sicer štiričlansko družino celjenje danes stane slabih štiristo evrov.

 | Avtor: Nijz Nijz

Zgornja slika prikazuje incidenčne stopnje prijavljenih primerov klopnega meningoencefalitisa po zdravstvenih regijah ( 1.1.2018 –  31. 12. 2018.) Slovenija je endemično območje bolezni, največ ljudi pa zboli na območju Gorenjske in Koroške, najmanj pa na Primorskem in Novomeškem.

Cepljenje proti KME KME Zdravje V tej občini je največ obolelih za klopnim meningoencifalitisom

Okužba z virusom KME lahko pusti trajne posledice, glavobole, zmanjšano sposobnost koncentracije in ohromelost.
 

V letu 2016 je bilo v Sloveniji prijavljenih 83 primerov klopnega meningoencefalitisa, kar je bilo precej manj od povprečja predhodnih let. V letu 2017 101 oseba. Lani, torej leta 2018 je v Sloveniji za KME po podatkih NIJZ zbolelo že 153 ljudi, več zbolevajo moški v starostni skupini 55 do 64 let.

zdravstvo; Fotografija je simbolična Huda izkušnja Zdravje Klopni meningoencefalitis: "Ob šestih zjutraj sem se zbudil in padel v komo!"

Po raziskavi iz leta 2014 je najmanj en odmerek cepiva prejelo okoli 16 odstotkov prebivalcev Slovenije, NIJZ pa glede na te podatke ocenjuje, da se redno cepi okoli 7,5 odstotka prebivalcev.

Primerjava z Avstrijo

V Avstriji, ki ima podobno sliko razširjenosti bolezni kot je v Sloveniji, so z zelo odmevno promocijo cepljenja uspeli zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot 90 odstotkov cepljenih z vsaj enim odmerkom v zadnjih letih, s tem pa se je močno znižalo število obolelih, v analizi izvajanja cepljenja v letu 2016 navaja NIJZ.
 

 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 10:20 21.januar 2019.

    Vendar se to ni zgodilo, na ministrstvu za zdravje, pod takratnih vodstvom Milojke Kolar Celarc .........kokoška na kupu gnoja bi rekli zlobni jeziki .