Zdravje > Aktualno
127 ogledov

Kako se zaščititi pred piki komarjev

Pri alergijski reakciji si najprej pomagajte s hlajenjem mesta vboda, z antihist Žurnal24 main
Oblecite se v belo, namesto piva raje pijte vodo, premislite o izbiri parfuma, za zaščito pa izberite naravna sredstva.

Študije so pokazale, da nekateri ljudje bolj privlačijo komarje kot drugi, pri čemer ima svojo vlogo krvna skupina. O tem smo pisali v prispevku Katera koža mu najbolj diši. Obstaja pa tudi nekaj načinov, s katerimi se lahko izognemo njihovim pikom.

1. Izberite naravna sredstva za zaščito pred komarji

Najbolj enostaven način, da se ubranimo pikov, so sredstva za zaščito pred komarji. Vendar, ali si res želite nanašati na svojo kožo kemične preparate? Bolj zdrave različice vključujejo eterična olja čajevca, cedre, sivke, mete, limonine trave, evkaliptusa ali cimeta. Tudi kisel vonj citrusov odganja komarje.

2. Zvečer ostanite doma

Zjutraj in zvečer, ko so komarji najbolj aktivni, ostanite doma oziroma se izogibajte krajem ob vodah, kjer je veliko komarjev. Komarji so najbolj aktivni ob večji vlažnosti zraka ter nekoliko nižjih temperaturah.

3. Izogibajte se stoječih voda

Komarji se razmnožujejo ob stoječi vodi, zato v bližini bivališča poskrbite za čiščenje bazenov oz. odstranitev stoječe vode. Več jih bo v bližini jezer ali ob drugi vodi.

4. Oblecite se v svetle barve

Raziskave so pokazale, da komarje bolj privlači črna ali temno modra barva, s pomočjo katere poleg vonja bolje locirajo svoj plen. Bolje bo, če boste oblečeni v belo ali svetle pastelne barve.

5. Premislite o svojem parfumu

Morda so vam všeč cvetlični vonji, a za zaščito pred komarji niso najboljša izbira. Komarji obožujejo cvetni nektar, zato tovrstne parfume raje prihranite za zimo.

6. Ne pijte piva

Komarji imajo raje pivce piva kot tiste, ki uživajo vodo. Ni potrjeno, ali morda raje napadajo tudi ljudi, ki so zaužili druge vrste alkoholnih pijač. Vsekakor boste varni, če boste uživali brezalkoholne pijače.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.