Zdravje > Aktualno
41 ogledov

Kljub opozorilom, veliko težav z zrakom

Slovenija 15.01.2013 ljudje na sprehodu po Copovi ulici v srediscu Ljubljane; fo Saša Despot
Škodljivi delci še kar vztrajajo.

V letošnji zimi smo velikokrat poročali, da je v nižinah celinske Slovenije zelo onesnažen zrak z delci PM10. 

Arso | Avtor: Profimedias Profimedias
Kot je razvidno iz zadnje tabele, je bilo danes zgodaj popoldne največ škodljivih delcev v Mariboru, ki mu sledita Murska Sobota in Nova Gorica. 

Letos veliko več kurili

Predpisana mejna povprečna dnevna koncentracija delcev PM10 je 50 mikrogramov na kubični meter, priporočena od 0 do 50, presežena pa je lahko presežena največ 35-krat v koledarskem letu. 

Za primerjavo: V Mariboru so januarja 17-krat izmerili preseganje dovoljenih vrednosti delcev PM10. Najvišja vrednost je bila kar 164 mikrogramov na kubični meter, da v času okoli novega leta ko je povišano koncentracijo delcev povišala uporaba pirotehničnih sredstev in ognjemetov, sploh ne govorimo. 

Glavni onesnaževalec individualna kurišča

Čeprav Nacionalni inštit za javno zdravje ves čas opozarja, da onesnaženost zraka zelo vpliva na ljudi, je letos še slabše. Mrzla zima in slabi klimatski pogoji so pač naredili svoje.

Po informacijah fakultete za strojništvo je več kot dve tretjini gospodinjstev v zadnjem letu prešlo iz drugih načinov ogrevanja na les. Kriva je seveda kriza. Drva so najcenejši energent, a če jih kurimo v slabih kuriščih oziroma kotlih, pri tem nastaja izjemno veliko prašnih delcev, ki še posebej močno obremenjujejo okolje. 

PREBERITE ŠE:

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) so lani letno omejitev presegli na osmih merilnih mestih po državi. Posebej izrazita so odstopanja v Zagorju, Celju in Trbovljah.

Komentarjev 1
  • Lavdan 22:03 17.februar 2017.

    Takoj je treba zaostriti protikadilski zakon, saj tako stanje je nevzdržno.